Mugur Isărescu, atac la decizia de a creste acciza la carburanţi: "Va împinge inflaţia în sus"

Mugur Isărescu a prezentat, marți, prognozele de inflaţie pentru următoarea perioadă, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 puncte procentuale faţă de prognoza anetrioară), iar pentru decembrie 2018 - de 3,2% (+0,1 pp).

Pentru iunie 2019, prognoza de inflaţie a BNR este 3,5% "la taxe constante", în sensul că ar putea fi atinsă această valoare dacă fiscalitatea nu va influenţa preţurile.

"Din ce în ce mai puţine preţuri scad şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai multe preţuri cresc, arată indicele de difuziune", a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei.

"Presiuni în sus asupra inflaţiei vin atât din politica fiscală, cât şi din preţurile administrate, în special la energie". De asemenea, "presiuni şi de pe piaţa forţei de muncă, dar şi din importuri, unde preţurile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar şi cele cu materia primă, merg în sus", a arătat guvernatorul.

Guvernatorul BNAR  a mai declarat  că tendinţa de creștere a inflației este determinată  de preţurile alimentelor. Iar preţurile la energie "deocamdată au inversat traiectoria în trimestrul al doilea - de la scăderi au trecut la creşteri". 

[citeste si]

Față de consumul populaţiei ca "principal motor de accelerare a creşterii economice", Mugur Isărescu a arătat că "din păcate" consumul este încurajat şi de creditare. "Creditele, din păcate, merg vârtos înainte, şi cele pentru consum, şi cele pentru locuinţe. Spun din păcate pentru că creditele destinate corporaţiilor merg mult mai încet, crescând doar cu 2%. Am dori să vedem aici o creditare mai amplă a firmelor, mai mult curaj din partea băncilor".

Guvernatorul BNR a răspuns și unei întrebări referitoare la  intenţia Ministerului Finanţelor de a reintroduce supraacciza la carburanţi: "Ne va afecta, va împinge inflaţia în sus". "N-am introdus-o în calculul prognozei, pentru că deocamdată este doar o discuţie. Riscul, aţi văzut, vine din politica fiscală şi din preţurile administrate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel