EXCLUSIV  Mugur Isărescu, replici cu un tânăr: Zău?! / Ce aveți de gând să faceți? - video

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorului BNR, a relatat un dialog, cu un tânăr, la cea de-a treia întâlnire din cadrul programului național de conferințe și dezbateri ”Viitorul României” organizat sub egida Marii Loji Naționale din România.

Mugur Isărescu a povestit ce dialog a avut cu un tânăr din Slovenia după intrare țării în zona EURO.

"Am fost să vizitez o peșteră în Slovenia. Ghidul era un băiat tânăr care vorbea o engleză perfectă. M-a întrebat ce fac acolo. Și i-am zis că particip la o festivitate cu ocazia împlinirii a doi ani de la intrarea în zona EURO. Și mi-a zis uimit: zău?! L-am întrebat: nu știai? Mi-a spus: da, dar nu are nicio importanță.

L-am întrebat dacă este mulțumit și mi-a zis că nu, că populația este total nemulțumită: Ne-a scăzut nivelul de trai cu 12% -15%. Eram pregătit să îi zic: v-a prins criza, asta este, în timpul crizei, economia mai merge și-n jos. În al doilea rând, v-ați curățat sistemul bancar după ce ați intrat în zona EURO. Deci ați intrat cam nepregătiți.

El mi-a spus: poate să fie asta o explicație, dar populația nu are nevoie de explicații. Ceea ce este adevărat. Populația vede că odată cu intrarea în zona EURO, a scăzut nivelul de trai în loc să crească. L-am întrebat pe tânăr: ce aveți de gând să faceți? Reveniți la moneda națională? Mi-a spus că nu și a adăugat: Suntem o țară mică, suntem două milioane și suntem conștienți că nu avem nicio șansă. Dumneavoastră m-ați întrebat cum simte populația, iar eu v-am răspuns. Dar nu avem de gând să ieșim pentru că nu avem altă șansă”, a povestit Mugur Isărescu în cadrul dezbaterii.

Iată răspunsul:

Zona euro se referă la cele 19 state din Uniunea Europeană care au adoptat euro ca monedă unică. Zona euro este o zonă monetară.

Cele 19 țări membre sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe lângă acestea, 4 "micro-state", prin acordurile monetare încheiate cu vecinii lor, sunt și ele atașate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

Zona a fost creată în 1999 de unsprezece țări, la care s-a alăturat Grecia în 2001, Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 și Lituania în 2015.

VEZI ȘI: Declarații care vor rămâne în istorie despre bănci. Isărescu: Tare, nu? video

Zona EURO. Isărescu, despre România: Fac o declarație care va SURPRINDE - video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel