EXCLUSIV  Mugur Isărescu, replici cu un tânăr: Zău?! / Ce aveți de gând să faceți? - video

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorului BNR, a relatat un dialog, cu un tânăr, la cea de-a treia întâlnire din cadrul programului național de conferințe și dezbateri ”Viitorul României” organizat sub egida Marii Loji Naționale din România.

Mugur Isărescu a povestit ce dialog a avut cu un tânăr din Slovenia după intrare țării în zona EURO.

"Am fost să vizitez o peșteră în Slovenia. Ghidul era un băiat tânăr care vorbea o engleză perfectă. M-a întrebat ce fac acolo. Și i-am zis că particip la o festivitate cu ocazia împlinirii a doi ani de la intrarea în zona EURO. Și mi-a zis uimit: zău?! L-am întrebat: nu știai? Mi-a spus: da, dar nu are nicio importanță.

L-am întrebat dacă este mulțumit și mi-a zis că nu, că populația este total nemulțumită: Ne-a scăzut nivelul de trai cu 12% -15%. Eram pregătit să îi zic: v-a prins criza, asta este, în timpul crizei, economia mai merge și-n jos. În al doilea rând, v-ați curățat sistemul bancar după ce ați intrat în zona EURO. Deci ați intrat cam nepregătiți.

El mi-a spus: poate să fie asta o explicație, dar populația nu are nevoie de explicații. Ceea ce este adevărat. Populația vede că odată cu intrarea în zona EURO, a scăzut nivelul de trai în loc să crească. L-am întrebat pe tânăr: ce aveți de gând să faceți? Reveniți la moneda națională? Mi-a spus că nu și a adăugat: Suntem o țară mică, suntem două milioane și suntem conștienți că nu avem nicio șansă. Dumneavoastră m-ați întrebat cum simte populația, iar eu v-am răspuns. Dar nu avem de gând să ieșim pentru că nu avem altă șansă”, a povestit Mugur Isărescu în cadrul dezbaterii.

Iată răspunsul:

Zona euro se referă la cele 19 state din Uniunea Europeană care au adoptat euro ca monedă unică. Zona euro este o zonă monetară.

Cele 19 țări membre sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe lângă acestea, 4 "micro-state", prin acordurile monetare încheiate cu vecinii lor, sunt și ele atașate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

Zona a fost creată în 1999 de unsprezece țări, la care s-a alăturat Grecia în 2001, Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 și Lituania în 2015.

VEZI ȘI: Declarații care vor rămâne în istorie despre bănci. Isărescu: Tare, nu? video

Zona EURO. Isărescu, despre România: Fac o declarație care va SURPRINDE - video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel