Mugur Isărescu: Mă aştept ca dobânzile la creditarea în lei să scadă

Ghiseu - Banca
Ghiseu - Banca

Dobânzile la creditarea în lei ar trebui să scadă, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta precizând că se aşteaptă ca dobânda să tindă către nivelul dobânzii de referinţă a BNR, dacă băncile vor avea încredere „în trecerea acestui impas cu inflaţia“.

„Mă aştept ca dobânzile la creditarea în lei să scadă spre nivelul nostru (dobânda cheie a BNR - n.r) dacă vor avea încredere băncile“, a spus Isărescu, într-o conferinţă de specialitate. "Mai avem acum o problemă: stau (băncile - n.r.) cu dobânzile de exemplu la ROBOR pe 12 luni cu mult deasupra noastră. Stau cu dobânzile la creditarea în lei cu mult peste dobânda noastră şi apar prin presă şi ne spun, cu un aer doct, că BNR nu stimulează creditul în lei", a exemplificat Mugur Isărescu, informează Agerpres.

În opinia şefului BNR, există două motive pentru această situaţie: fie băncile nu au avut încredere "în trecerea acestui impas cu inflaţia", fie "nu avem încă o piaţă care să se lege foarte bine, se cam fragmentează între dânşii".

"Ce poate face o bancă centrală? Fie reduce dobânda - şi noi o avem cu mult sub ceea ce practică dânşii, noi suntem la 6% ei sunt la 12% - fie le dăm lichiditate. Facem acest lucru, cu anumite riscuri", a precizat guvernatorul.

Mugur Isărescu a adăugat că BNR menţine dobânda de referinţă la acelaşi nivel de mai mult timp. 'De ce ne-am duce în sus? Că aşa vrea X şi aşa pricepe el politica monetară? Un tratament corect este unul constant. Polonia, de exemplu, a ţinut dobânda oficială fixă aproape de 40% mai mult timp decât noi. Ar trebui să mai stăm cu ea încă vreo 6 - 7 luni, ca să urmăm exemplul polonez de menţinere a dobânzii', a adăugat Mugur Isărescu. Un alt exemplu dat în acelaşi sens de guvernatorul BNR a fost cel al Cehiei.

În context, Mugur Isărescu a amintit de perioada când BNR a ţinut dobânda sus, iar 'pieţele au înnebunit'. În şedinţa din 3 mai 2011, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citeşte şi: Mugur Isărescu: Rata medie anuală a inflaţiei ar putea coborî, în august, spre 5%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel