Mugur Isărescu, BNR: Nimeni nu ne poate cere să încălcăm grosolan legea din empatie cu debitorii în franci

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că banca centrală nu este abilitată prin lege să intervină în relațiile contractuale dintre clienți și instituțiile de credit și nici să supravegheze fiecare credit în parte, precizând, totodată, că nimeni nu poate cere reprezentanților BNR ca, din empatie cu cei care au credite în franci elvețieni, să încalce grosolan legea.

Banca Națională a României nu este abilitată prin lege să intervină în relațiile contractuale dintre clienți și instituțiile de credit și nici să supravegheze fiecare credit în parte, mandatul băncii centrale fiind de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

"Nu suntem abilitați prin lege să intervenim în relațiile contractuale dintre clienți și instituțiile de credit. Ar fi și o greșeală! Nicăieri în Europa nu se calcă în picioare contractele între părți. (...) Nimeni nu ne poate cere ca din această empatie (față de clienții cu credite în franci — n. r.) să încălcăm grosolan legea", a afirmat Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, citează Agerpres.

Potrivit acestuia, BNR nu are inițiativă legislativă, însă Parlamentul poate să inițieze și să aprobe o lege care să dea posibilitatea intervenției într-un contract între două părți private, dar cu asumarea riscurilor ce decurg dintr-o astfel de acțiune.

Guvernatorul BNR a atras atenția că intervențiile băncii centrale în cazul creditelor în franci elvețieni au apărut printre altele în urma catalogării francului elvețian, în plan public, ca fiind o "monedă toxică", deși sunt peste 100.000 de deținători de franci elvețieni în România.

În plus, Isărescu a precizat și că intervențiile sale au vizat și "speculațiile" de tipul că persoanele care au luat credite în franci elvețieni au fost "momiți" sau "ademeniți" să ia astfel de credite. "Noi, la BNR, nu putem să lucrăm cu asemenea termeni. În instanță se poate dovedi. Am făcut aceste referiri din cauza faptului că mai toate acuzele la adresa BNR au o caracteristică: nu spun nimic concret", a mai spus oficialul băncii centrale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel