MR Ungureanu vrea 27 de judecători la CCR cu mandat de 9 ani

Liderul partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, proiectele de amendamente pe care partidul său le aduce textului constituțional aflat în dezbatere.

Pe lângă cele privind evaluarea referendumului, cvorumul pentru valabilitatea referendumului, Avocatul Poporului, Mihai Răzvan Ungureanu a explicat ce a propus Forța Civică și în privința Curții Constituționale.

"Noi am propus 27 de judecători păstrând aceeași pondere de selecție: 9 numiți de Senat, 9 numiți de Camera Deputaților și 9 numiți de Președinte, cu mandat de 9 ani, parlamentarii în funcție neputând fi numiți la CCR", a declarat liderul FC.

“Deciziile magistraților CCR pe diferite spețe trebuie să fie luate de complete formate din 9 judecători din cei 27, urmând ca fiecare complet să fie tras la sorți de către președintele Curții, la începutul fiecărei luni. Deciziile să fie, evidente, definitive, irevocabile, inatacabile. Astfel, se evită polarizarea politică și jurisprudența acestor complete trase la sorți va limita foarte serios orișice concluzie interpretabilă politic. Dacă acest amendament va fi acceptat, plata judecătorilor de la CCR trebuie să se facă în funcție de ședință”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu, la sediul partidului.

De asemenea, fostul premier a mai precizat că partidul pe care îl conduce dorește ca "Orișice text care vizează de la suspendare la modificarea Constituției să aibă înainte de vot un control de constituționalitate".

În prezent, CCR este compusă din nouă judecători, numiți pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel