Moştenesc pacienţii amintiri de la donatorii lor? Ce se întâmplă după transplantul de organe

 Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Transferul de memorie rămâne un mister pe zona medicală care acoperă transplantul de organe. Cercetătorii încă mai fac studii şi încearcă să înţeleagă ce se petrece în mintea şi în corpul celui care a trecut, recent, print-o procedură de transplant.

De când transplantul de organe a fost introdus în practica medicală şi a devenit o posibilitate de recuperare sau chiar de salvare de vieţi, numărul pacienților care se află pe lista de așteptare sau care ajung să fie supuși unei astfel de proceduri a crescut constant. Medicii au descoperit că există situaţii în care, după transplant, grupa sanguină sau chiar ADN-ul beneficiarului s-au modificat. Atunci când organul primit este inima sau ficatul, în timp, beneficiarul va ajunge să aibă grupa sanguină a donatorului. Însă altceva atrage , mai nou, atenţia cercetătorilor. Aceştia încearcă să elucideze un fenomen nou care se manifestă în special la beneficiarii transplantului de inimă: transferul de memorie. De ce se întâmplă asta? Cum e posibil? Şi ce legătură are inima cu creierul?

"Ceva" din donator continuă să trăiască

Se cunosc deja zeci de cazuri bine documentate în care beneficiarul unui transplant de organe a suferit schimbări de personalitate în urma intervenției. A împrumutat chiar şi din trăsăturile de caracter ale celui de la care a primit, de pildă, un ochi sau chiar şi un lob de ficat. Ca şi cum mare parte din educaţia, trecutul, manierele, obiceiurile, deprinderile şi "apucăturile" donatorului s-ar fi transferat, cumva, la noua gazdă. Practic, personalitatea beneficiarului a început să o reflecte pe cea a donatorului.

Fenomenul este și mai accentuat în cazul celor care au beneficiat de un transplant de inimă. Într-un studiu publicat în jurnalul Quality of Life Research, 47 de beneficiari care au primit o inimă nouă prin transplant au fost intervievați pe o perioadă de doi ani. 79% nu au sesizat nicio schimbare de personalitate în acest interval, 15% au simțit o oarecare modificare, iar 6% au confirmat că au resimțit o schimbare drastică. Un alt studiu care a ajuns la o concluzie asemănătoare s-a desfășurat la Școala de Asistenți Medicali din cadrul Universității Hawaii și a avut drept subiecți zece beneficiari ai transplantului de inimă. Cercetătorii au mai descoperit că, după intervenție, pacienții au prezentat inclusiv modificări de atitudine, preluând în special gusturile donatorului în materie de mâncare, muzică, artă și preferințele sale în ceea ce privește distracția și cariera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel