Monica Macovei, reacție la decizia privind încătuşarea arestaţilor non-violenţi

Europarlamentarul Monica Macovei a comentat votul de marţi din Comisia Juridică a Senatului privind încătuşarea persoanelor acuzate pentru corupție, afirmând ironic că "dacă nu ne plac cătuşele, putem găsi alt mod de imobilizare, de exemplu cu eşarfe din mătase".

Comoisia Juridică din Senat a votat, marți, un amendament la Codul Penal prin care să se elimine încătuşarea arestaţilor non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte, dacă face dovada că acolo domiciliază. Propunerea a fost  avansate de senatorul PSD Şerban Nicolae. 

Monica Macovei consideră că deciziile adoptate marţi sunt "măsuri de protecţie a celor anchetaţi".

"Nu mi se par măsuri necesare şi măsuri utile luptei anticorupţie şi în general, luptei împotriva criminalităţii. Dimpotrivă, sunt măsuri de protecţie a celor anchetaţi şi sunt convinsă că domnului Şerban Nicolae şi celorlalţi politicieni nu le pasă de oameni, ci le pasă de ei, e vorba de protecţia lor, a politicienilor", a spus macovei, la RFI.

Citește și: Comisia juridică a Senatului a acceptat propunerea privind eliminarea cătușelor pentru arestații non-violenți

În opinia fostului ministru al Justiţiei, "cătuşele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată, i se spune eşti arestat preventiv, pentru imobilizare, fiindcă datorită tulburării, supărării, emoţiei din acel moment, poate se răneşte pe sine, poate că răneşte pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător": "Dacă nu ne plac cătuşele, putem să găsim alt mod de imobilizare, cu altceva, nu ştiu, eşarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare şi nu de intimidare sau altceva".

"În al doilea rând", explică europarlamentarul, "domiciliul pe care îl avem cu toţii într-o carte de identitate devine important atunci când eşti arestat la domiciliu, pentru că eşti supravegheat în acest timp. Altfel, putem să stăm unde vrem, noi cei care nu suntem cercetaţi şi n-avem un arest la domiciliu. Ei dacă au cinci case sau zece prin lume, ne trezim că pleacă şi stau pe oriunde, în fiecare noapte în altă parte, tocmai ca să nu poată fi supravegheaţi", a mai declarat Monica Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel