Monica Macovei deschide conferința despre MCV cu privire la România și Bulgaria

Europarlamentarul Monica Macovei a fost desemnată de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European să deschidă și să modereze dezbaterea publică pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) care funcționează pentru România și Bulgaria.

"Conferința publică despre MCV, organizată de Comisia de Control Bugetar are loc marți, 14 aprilie 2015, între orele 15.00 -18.30, la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

CONT, Comisia care a inițiat dezbaterea, a invitat reprezentanți ai ministerelor de justiție și ai sistemelor judiciare din România și Bulgaria, precum și oficiali ai Comisiei Europene, care redactează rapoartele MCV", precizează europarlamentarul Monioca Macovei.

"Din 2007, de când avem MCV, instituțiile anticorupție și judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. România este cu mulți pași în fața multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, și chiar există reacții de supărare din partea oamenilor din alte state care văd că în România se poate, dar că la ei în țară nu se întâmplă mai nimic. Problema rămâne însă bariera pusă de politicienii români care se „luptă să scape" de anchete, procese sau condamnări. Acești politicieni au amânat aderarea la spațiul Schengen, pentru că au blocat anchete penale, refuzând ridicarea imunități parlamentare, sau au încercat să modifice legile anticorupție, procedura penală sau să se „scoată" de sub Codul penal", a declarat Monica Macovei.

Citește și: Forbes România: TOP 50 cele mai influente femei din România. Laura Codruța Kovesi, primul loc. Simona Halep, ultimul

Monica Macovei apreciază faptul că instituțiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru multe țări și consideră că audierea din 14 aprilie 2015 este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului și de a arăta că se poate și atunci când politicienii pun piedici.

"Numai cine îndrăznește va reuși. Știu că și în România mai avem de lucru până când, indiferent de cine se afla la putere, lupta împotriva coruptiei și fraudei să fie ireversibilă. MCV a devenit un coșmar pentru mulți dintre politicienii români și, de aceea, și-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie să rămână în funcție până când suntem cu toții siguri că românii vor recupera banii furați din buzunarele lor și că nu se vor intoarce la perioada „coruptiei fără corupți", pe care am trăit-o până în 2004. Le place sau nu, politicienii să nu mai negocieze pe față sau în ascuns eliminarea MVC, pentru că românii nu vor asta. MCV va înceta când vom fi siguri că politicienii nu mai pot face nimic ca să oprească justiția independentă și vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor", a declarat Monica Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel