Monica Macovei a depus o scrisoare la Guvern. Cui îi este adresată și ce solicită

Europarlamentarul Monica Macovei a depus, marți, la Guvern, o scrisoare adresată prim-ministrului Dacian Cioloș și miniștrilor Sănătății și Educației, respectiv Patriciu Achimaş-Cadariu și Adrian Curaj, prin care solicită mai multe informații privind situația victimelor din Colectiv și măsurile de ajutor pe care Guvernul le ia pentru acestea. 

Eurodeputata le solicită acestor demnitari să spună când ajung la familiile victimelor ajutoarele de urgență prevăzute prin HG, ce măsuri de protecție au în vedere, pe termen mediu și lung, pentru victime și familiile lor, aflate în țară sau în străinătate, cum va fi rezolvată situația răniților care au studii de finalizat etc.

"Consider că este important să aflăm și dacă mai sunt solicitări din partea familiilor sau răniților de a fi transferați la spitale din străinătate, care nu au fost acceptate încă, deși situația medicală permite transportarea victimelor", precizează Monica Macovei pe blogul personal.

Iată textul integral al scrisorii:

"În calitate de deputat în Parlamentul European și reprezentant al alegătorilor români, am urmărit îndeaproape evoluția situației răniților din clubul Colectiv, modul în care autoritățile române au răspuns la această criză și măsurile care s-au luat pentru gestionarea acestei situații fără precedent.

În acest context, vă adresez următoarele întrebări și solicitări:

1. Care este stadiul curent al viramentelor pe care statul român trebuie să le facă în conturile însoțitorilor celor răniți, care se află transferați la spitale din străinătate, în baza Hotărârii de Guvern nr. 925, din 9 noiembrie 2015, privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și însoțitorilor victimelor de la clubul Colectiv? Din informațiile primite de la familiile tuturor celor 8 răniți internați în Bruxelles, deși dosarele au fost depuse în jurul datei de 13 noiembrie 2015, până acum nu au primit nimic din cei 7.500 de euro puși la dispoziția lor, pentru prima lună, apoi câte 6.000 de euro, lunar. Cât de largă este aria de interpretare a sintagmei de urgență în acest context și cum ar trebui să facă față cheltuielilor cu care se confruntă, zilnic, acești oameni? Vă rog să trimiteți imediat sumele de bani destinate acestor oameni ca ajutor de urgență și să comunicați public numărul familiilor la care ajutorul de urgență a fost trimis și numărul celor la care nu a fost trimis, incluzând familiile răniților din toate spitalele, indiferent unde se află acestea.

Citește și: Ovidiu Raețchi, scrisoare deschisă pentru Dacian Cioloș. Ce-i cere premierului

2. Ce măsuri de protecție aveți în vedere, pe termen mediu și lung, pentru victime și familiile lor, aflate în țară sau în străinătate? Sunt oameni care vor avea nevoie de sprijin consistent medical, financiar, de reintegrare socio-profesională, de consiliere psihologică, de echipamente și tratamente medicale adecvate, de la intervenții chirurgicale reparatorii și de reconstrucție până la costume compresive, măști, mănuși, aparate de ventilație.

3. Mulți dintre cei răniți vor fi în imposibilitatea de a-și relua, temporar sau definitiv, activitățile profesionale anterioare. Cum veți acționa pentru a soluționa situații de acest fel? Elevii și studenții internați sunt suspendați din perioada de școlarizare? Care este statutul lor? Mai mult, părinților aflați cu copiii lor în spital li se cer tot felul de adeverințe și de acte doveditoare, deși aceștia se află acum în altă țară și nu pot răspunde acestor solicitări, potrivit relatărilor familiilor victimelor. Ați gândit deja o reglementare legală pentru reîncadrarea elevilor și studenților răniți în sistemul de învățământ, atunci când se vor putea întoarce la studii? Ar fi o bătaie de joc pentru aceste familii să se aplice principiul "se descurcă fiecare cum poate".

4. Câte solicitări aveți din partea familiilor sau răniților de a fi transferați la spitale din străinătate, care nu au fost acceptate încă, deși situația medicală permite transportarea victimelor? Care este stadiul curent al demersurilor în ceea ce privește continuarea transferurilor către clinici din străinătate, având în vedere locurile disponibile și oferta de ajutor a statelor membre? Există spitale care nici până în ziua de astăzi nu au primit un răspuns în acest sens, deși încă mai sunt familii și pacienți care își doresc să fie tratați în alte țări, în baza formularului E112.

Am încredere că veți răspunde prompt acestor solicitări și că veți găsi rapid soluții, pentru că soarta acestor tineri, victime ale tragediei Colectiv, este în mâinile dumneavoastră. Vă rog să faceți publice toate informațiile solicitate, pentru că ele sunt de interes public național", conchide Monica Macovei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel