Monica Iacob Ridzi. Primele imagini cu celula de la Gherla

Imagini cu celula din secția exterioară a Penitenciarului Gherla, unde a fost încarcerată Monica Iacob Ridzi, au fost publicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Potrivit ANP, Monica Iacob Ridzi "a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deținută și a urmat tratamentul medical prescris de specialiștii consultați înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar".

"Din data de 17.02.2015 și până la momentul transferului, Monica Iacob Ridzi a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deținută și a urmat tratamentul medical prescris de specialiștii consultați înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar. Deținuta a primit două pături din dotarea penitenciarului și i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secția Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 grade Celsius. Fiecare cameră are în dotare un termometru și zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special.

Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deținuta IRM, a rezultat faptul că afirmația conform căreia pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității, aceasta respectând normele igienico-sanitare", se arată în comunicatul ANP.

Citește și: ANP. De ce a durat 30 de ore transferul Monicăi Iacob Ridzi de la Gherla la Jilava

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a mai precizat că "cuantumul cheltuielilor alocate pentru întreținerea unui deținut în anul 2014 a fost de 535 lei/lună cost mediu, care cuprinde cheltuielile cu hrana deținuților, utilitățile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire și preparare hrană), materialele pentru curățenie, carburanții, reparațiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, piese de schimb, lenjerie și accesorii de pat și altele".

"În ceea ce privește respectarea drepturilor deținuților, Administrația Națională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al ministrului Justiției, dar și de organisme internaționale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014", se mai arată în comunicatul ANP.

Citește și: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, declanșează o anchetă în cazul Ridzi

Reacţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vine după ce Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava după articolele apărute în presă legate de condiţiile improprii în care a fost încarcerată şi ulterior transportată la Jilava Monica Iacob Ridzi. Avocatul Poporului anchetează o posibila încălcare a drepturilor Monicăi Iacob Ridzi, urmând să există o discuţie atât cu aceasta, cât şi cu conducerea penitenciarelor din Cluj şi Jilava privind condiţiile de detenţie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy