Moneda Turciei a scăzut la un minim istoric, în urma victoriei lui Erdogan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Lira turcă a atins un minim record după câștigarea alegerilor de către Recep Tayyip Erdoğan, într-un semn reînnoit al problemelor economice pe care țara le va confrunta.

 

Lira a scăzut în raport cu dolarul, când Erdogan și-a pronunțat victoria. Luni dimineață, banca de investiții americană Morgan Stanley a prezis că moneda turcă va scădea și mai mult în acest an, ajungând la 26 sau chiar 28 de lire pentru un dolar, mai repede decât se anticipa anterior, scrie The Guardian.

Adresându-se susținătorilor săi de la balconul palatului prezidențial din Ankara, duminică seara, Erdoğan și-a lovit dur oponenții politici și s-a angajat să-și continue politicile economice neortodoxe înainte de a recita o poezie naționalistă.

„Acest rezultat îl va tenta pe Erdoğan să spună că poate menține cursul”, a declarat Soner Cagaptay, biograf al liderului turc și analist la Institutul pentru Politică din Orientul Apropiat de la Washington.

Cagaptay a subliniat marja confortabilă de câștig de 4% a lui Erdoğan, rezultatul unei campanii electorale dezbinate în timpul căreia ambele părți au desfășurat dezinformări, iar titularul și-a etichetat oponenții drept susținători ai terorismului, asigurându-și un mandat.

Can Semercioğlu de la organizația de verificare a știrilor Teyit a declarat: „A existat o cantitate imensă de dezinformare dislocată înainte de alegeri. Se pare că vom continua să vedem această dezinformare prin televiziune și rețelele sociale.”

Capacitatea lui Erdogan de a-și asigura un al treilea mandat într-o țară din ce în ce mai polarizată, împotriva unei provocări concertate la adresa conducerii sale, păruse anterior pusă la îndoială. Cu doar trei luni înainte, sedanul său prezidențial s-a împletit între mormane de moloz unde cetățenii îndurerați căutau trupurile rudelor lor după două cutremure puternice care au ucis peste 50.000 de oameni doar în Turcia.

În toată țara, cetățenii s-au plâns de o criză acută a costului vieții, una pe care Erdoğan a încercat recent să o remedieze temporar, furnizând gaz natural gratuit timp de o lună și majorând a doua oară salariul minim cu puțin timp înainte de alegeri.

Rezultatul alegerilor, care cuprinde o victorie a lui Erdogan și în regiunile afectate de cutremure, a sugerat că în rândul electoratului el s-a ridicat deasupra criticilor adresate adesea partidului său Justiție și Dezvoltare (AKP), chiar dacă condițiile care au provocat obiecții la adresa guvernării sale au rămas în picioare.

Când a pronunțat victoria, Erdoğan a reiterat susținătorilor săi promisiuni de gaz natural gratuit, lăudându-se cu independența economică a Turciei față de Fondul Monetar Internațional și repetându-și convingerea că reducerea ratelor dobânzilor ar scădea, mai degrabă decât ar crește, inflația.

„Rezolvarea problemelor cauzate de creșterea prețurilor din cauza inflației și compensarea pierderilor de bunăstare vor fi cele mai urgente puncte de pe ordinea de zi a perioadei următoare”, a spus el, adăugând: „Nu ne este greu să rezolvăm aceste probleme. .”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel