Monedă din aur care ar putea valora milioane de dolari. De ce este atât de valoroasă

Asasinarea lui Cezar (pictură)
Asasinarea lui Cezar (pictură)

O monedă romană din aur,  care comemorează asasinarea lui Iulius Cezar,  ar putea valora milioane de dolari, potrivit experților în numismatică.

„A fost bătută în 42 î.Hr., la doi ani după faimosul asasinat și este una dintre cele mai importante și valoroase monede ale lumii antice”, a declarat Mark Salzberg, expert în numismatică american de la Numismatic Guaranty Corporation, care a confirmat autenticitatea monedei.

Pe aversul monedei este inscripționat portretul lui Marcus Iunius Brutus, unul dintre asasinii lui Caesar, iar pe revres sunt două pumnale și cuvintele „EID MAR”, o prescurtare latină pentru Idele lui Marte, ceea ce înseamnă 15 martie, zi devenită celebră odată cu asasinarea lui Cezar din 44 î.Hr.

Brutus, care era un prieten de încredere al lui Caesar, a conspirat cu un grup de colegii săi senatori pentru a-l asasina pe Cezar. Acest grup de conspiratori s-au numit Liberatores, sau Liberatori. Ei credeau că vor elibera Republica Romană de amenințarea tiraniei de către un monarh, dacă ar putea să-l înlăture pe Iulius Cezar de la putere.

Moneda, care s-a aflat într-o colecție privată din Europa, va fi parte a unei licitații organizate de Roma Numismatics din Londra, pe 29 octombrie.

„Estimarea conservatoare de dinaintea licitației este de 500.000 de lire sterline (647.173 dolari, 548.511 euro), însă, având în vedere raritatea monedei, arta și locul important din istorie, nu aș fi surprins dacă s-ar vinde cu câteva milioane”, a adăugat Salzberg pentru Fox News, potrivit descopera.ro.

Cum a fost asasinat Iulius Cezar

Pe 15 martie, în 44 î.Hr., o zi cunoscută în calendarul roman ca Ides din martie, Brutus și co-conspiratorii lui au dus  la la final asasinatul. Folosind pumnalele pe care le ascunsese sub tunicile lor, l-au  înjunghiat pe Cezar de cel puțin 30 de ori. Când Cezar și-a dat seama că bunul său prieten Brutus era printre atacatorii lui, el a întrebat: "Et tu, Brute?" ("Și tu, Brutus?"). Cezar a murit pe treptele porticului,  iar Brutus a strigat: "Oamenii din Roma, suntem din nou liberi!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel