EXCLUSIV  Momentul ZERO pentru economia României. Adrian Câciu, SCENARIU CRUNT: Nu vom putea salva mai mult

Economistul Adrian Câciu a tras un semnal de alarmă privind relansarea economiei şi a avertizat că acest lucru nu se poate face pe modelul anterior lunii martie 2020. În plus, acesta a spus că multinaţionalele, deşi nu vor pleca din România, nu pot salva economia. 

"Noi nu luăm în considerare cum arată poza economică a României înainte de martie 2020. Aici cred că sunt câteva cifre relevante. Peste 328.000 de companii nu aveau niciun angajat şi 170.000 doar unul. 96 la sută din economie era bazată pe ceea ce înseamnă IMM. În structura IMM-urilor, cum erau ele alcătuite, peste 10 la sută erau în stare de faliment, 39 la sută îşi reduseseră activitatea şi doar 14 la sută erau în dezvoltare şi 35 la sută erau la parametri normali. Practic, modul în care s-a construit economia, faptul că s-a bazat pe servicii, retail sau intermediere pentru consum nu îşi va mai găsi relevanţa după criză, pentru că nu se mai poate susţine. 

Pe de o parte este lipsa de capital, consumul scade. Şi, dacă scade cererea, companiile bazate pe ofertă rapidă nu se vor putea echilibra. Pe de altă parte, nici oferta nu va mai veni aşa uşor, mai ales din Asia. Pentru o ţară care s-a plâns mereu că aruncă banii, ăsta e un moment n care ar trebui să fie un T0. Nu înseamnă că actualele companii trebuie să falimenteze. Ele se pot adapta, pentru a se conforma la ce se vrea ca obiectiv de ţară. Dacă vrem să transformăm economia în una de producţie, trebuie să investim, de la mica manufactură, până la cea mare, care înseamnă bunuri de folosinţă îndelungată (maşini, televizoare, frigidere, etc). Avem resurse foarte mari şi, din păcate, ele au fost folosite doar pentru export (gaz, petrol, cupru, minereuri rare). Doar am permis exploatarea lor şi exportarea, ulterior devenind importatori pe produse de care avem nevoie.", a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC NEWS.

Multinaţionalele nu salvează economia României

"Dacă vom avea aceeaşi abordare, la modul în care încercăm să pansăm economia, nu vom putea salva mai mult de 60 la sută din ceea ce există. Dar vedem că nu există neapărat o problemă în ceea ce priveşte marea industrie sau în ceea ce priveşte multinaţionalele. Există riscul de relocare a acestora, dar e mic, pentru că forţa de muncă la noi e încă ieftinită. Deci cred că îşi vor păstra business-ul la noi, poate chiar să îl dezvolte prin relocarea unor afaceri din zona asiatică. Dar pentru noi, ca ţară, nu este o salvare businessul altora, ci al nostru. Antreprenoriatul românesc trebuie susţinut şi îndrumat spre zona de producţie.", a mai declarat economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel