Moment strategic- România, avantaj față de Polonia în NATO. Consultant politic: Viața noastră s-a schimbat

Cozmin Gușă a declarat, la Realitatea TV, că inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu presupune ca România să fie integrată în toate acțiunile pe care SUA și NATO le vor avea în regiune. Consultantul politic a atras atenția că România este obligată să nu aibă dezechilibre pe scena politică și a atras atenția că noul război geoeconomic a fost instalat.

"Nu mai putem să discutăm despre evenimentul instalării scutului de la Deveselu ca despre un eveniment cu dezavantaje, pentru că azi suntem într-un război instalat. Dacă la momentul construirii puteam să vorbim şi despre despre dezavantaje ca oferire a teritoriului României drept ţinţă, astăzi nu mai putem să o facem, pentru că noul război rece de tip geoeconomic a fost instalat, nu mai este este unul nuclear, dar este geoeconomic şi a fost instalat. Pentru cunoscători, el este în desfăşurare de vreun an şi jumătate, pentru publicul intresat de vreo jumătate de an. Aşa că instalarea scutului ne face doar bine şi ne face să jucăm într-un nou tip de război, de data asta geoeconomic, tot ca frontieră, dar de data acesta de partea euroatlantică a frontierei, dacă până în 1989 eram agregaţi blocului sovietic, prin Tratatul de la Varsovia, şi aveam o importanţă strategică mare, astăzi avem o importanţă specifică şi mai mare, pentru că în calitatea noastră de insulă pro americană, pentru că asta suntem, rolul pe care îl avem în flancul sudic al NATO este foarte important. Este important pentru că din acest moment, Administraţia americană are obligaţii ofcializate, faptice, în a discuta, concret, concis, coerent, despre România, pentru că acceptând această bază militară pe terotoriul nostru, noi suntem integraţi în toate acţiunile de tip război, atenţie pe care SUA sau NATO le va intreprinde sau le va suferi în această zonă", a spus Cozmin Gușă, la Realitatea TV

România, avantaj față de Polonia

Consultantul politic a adăugat că "după summit-ul de la Varşovia din 7-8 iulie acest an, când se vor lua alte decizii, ne vom da seama că lumea s-a bipolarizat din nou şi că Eurasia luptă cu toate mijloacele. Deci viaţa nostră trebuie să ştim că s-a schimbat, suntem cei mai importanţi gardieni pentru flancul sudic al blocului euroasiatic care este reprezentat de Crimeea. Parteneriatul pe care încercăm să îl legăm cu Turcia este foarte important pentru zona Mării Neagră, iar jocul SUA va deveni foarte important după summit-ul de la Varşovia, summit care, telespectatorii trebuie să înţeleagă, deschide nu doar posibilitatea ca tări ca Muntenegru să se asocieze parcursului de tip NATO, nu doar faptul că Moscova este primită cu statut de observator, că Georgia îşi va consolida statutul de patener asociat şi este şi o bătălie importantă pentru Ucraina să capete acest statut, dar acolo harababura este mare. În aceste condiţii, cu aceste schimbări fundamentale după Varşovia, este evident că acest scut este funcţional în România, de abia de ieri a fost inaugurat ca şi construcţie în Polonia, atenţie. Aici este avantajul nostru faţă de polonezi. Al nostru este terminat, atenţie, în Polonia este doar început, dar ei pentru că au acest summit, la ei acasă ar dori să consolideze doar flancul nordic, spre Ţările Nordice". 

[citeste si]    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel