Moldovenii, la un pas să rămână în beznă. Elena Cristian, despre ajutorul de la București: S-ar putea ca și noi să fim într-o stare de dificultate

Elena Cristian
Elena Cristian

Republica Moldova trece printr-o criză energetică fără precedent. 

Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că mai multe sate și orașe ar putea fi deconectate de la electricitate pentru a se face economie. Țara vecină trece printr-o criză energetică fără precedent, iar acum se pare că moldovenii ar putea rămâne în beznă totală anumite intervale orare.

România ajută Republica Moldova cu electricitate, iar situația de la granița țării noastre este una foarte complicată, Elena Cristian, analist DC Business, a fost întrebată la Realitatea Plus dacă Bucureștiul va fi capabil să ajute în continuare Republica Moldova și care ar putea fi costurile pentru noi dacă vom face acest lucru și, totuși, nu vom reuși să suplinim electricitatea pe care moldovenii o luau de la ucraineni.

Elena Cristian: E nevoie de o strategie a Moldovei

"Trebuie să avem în vedere și ceea ce se va decide la mijlocul lunii noiembrie în Consiliul European, ce vor decide, ce trebuie să facă fiecare țară, ajutorul care se va da în interiorul Uniunii Europene și cât și cum vom mai putea noi ajuta Republica Moldova. Eu cred că este nevoie de mai mult decât se face în acest moment. Cred că este nevoie de o strategie a Moldovei în acest sens. Nu am văzut sau cel puțin nu au apărut în media măsuri clare sau intenții clare de a se rezolva această problemă.

Deconectarea nu este soluția în acest moment. Eu sunt convinsă că se vor purta discuții, dar cred că posibilitățile sunt reduse și pentru noi. Cred că, în primul rând, trebuie să vedem cum vom trece noi această iarnă și ce se va întâmpla. E adevărat, aveam rezerve de gaz, sunt depozitele pline, dar pentru o iarnă blândă. Să vedem dacă ceea ce meteorologii se va întâmpla. Altfel, s-ar putea ca rezervele să nu mai ajungă. S-ar putea ca și noi să fim într-o stare de dificultate. Cred că, repet, este nevoie de mai mult decât discuții, decât declarații ale politicienilor, cred că este nevoie de măsuri concrete și de strategii cel puțin pentru următoarele 3-5 luni", a declarat Elena Cristian.

Moldovenii au luat cu asalt magazinele cu lumânări și lanterne, de teamă că vor rămâne pe întuneric, după ce s-au anunțat deconectări de la electricitate

Declarațiile Elenei Cristian vin după ce oamenii din Republica Moldova au luat cu asalt magazinele cu lumânări și lanterne, de teamă că vor rămâne pe întuneric din cauza crizei energetice. Potrivit vicepremierului Republicii Moldova Andrei Spînu, ar putea exista deconectări în lanț de la electricitate.

"Sincer vorbind, noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electro-energetic. Ce facem la moment este că, chiar azi comisia de situaţie excepţională a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul", a declarat Andrei Spînu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel