Modificarea Constituţiei rupe Coaliţia. UNPR şi UDMR blochează strategia PDL

boc-kelemen deschidere
boc-kelemen deschidere

Emil Boc a relansat în aceste zile ideea modificării Constituţiei şi cere scăderea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului din 2009. Opoziţia deja s-a pronunţat împotriva acestui proiect, dar problema pentru PDL este că nici partenerii de Coaliţie nu sunt de acord. Pentru UNPR şi UDMR scăderea numărului de parlamentari ar însemna aproape un sfârşit politic, pentru că ar mai intra cu greu în Parlament. Boc ştie că are nevoie de sprijinul a peste 75% dintre parlamentari pentru a modifica Constituţia, dar insistă cu acest subiect pentru a readuce în discuţie o problemă din 2009. Strategia PDL este de arunca în spatele Opoziţiei eşecul referendumului din 2009 şi s-ar putea transforma într-o temă de campanie electorală pentru PDL.

"Boc ştie foarte bine că are nevoie de votul a 75% dintre parlamentarii ambelor camere. În acest moment este practic imposibil pentru că USl cel mai probabil nu va participa, iar UNPR şi UDMR nu ar vota niciodată reducerea numărului de parlamentari. Nu au cum să câştige şi PDL ştie asta, dar insistă în scopuri electorale", a explicat pentru DeCe News analistul politic Dan Petre.

Insistenţa lui Boc pe acest subiect ar putea stârni nemulţumiri la nivelul Coaliţiei. Cel puţin la nivel formal Puterea trebuie să dea dovadă de unitate, iar refuzul partenerilor de a vota varianta PDL ar putea duce chiar şi la ruperea Coaliţiei.

"UDMR în acest moment nu mai are foarte mult de câştigat din actuala guvernare. Pe ei îi mai interesează să treacă legea UMF Târgu Mureş, după aceea nu contează foarte mult ce se va mai întâmpla cu PDL", a mai spus Dan Petre.

Celor de la UDMR rămânerea la guvernare în acest moment le-ar putea dăuna electoral. Beneficiile Puterii au fost deja culese, iar liderii vor putea merge în faţa electoratului să ceară votul cu o listă întreagă de servicii aduse minorităţii maghiare. UDMR are tot interesul să treacă legea UMF Târgu Mureş, pentru că electoratul maghiar va percepe această lege ca pe o reuşită a politicii liderilor maghiari.

Citeşte şi:

Boc: PDL va cere vot nominal în Parlament la revizuirea Constituţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel