Modificarea Codului Penal, adoptată în Camera Deputaților. Lucian Bode: Scopul este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre

Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Lucian Bode anunță adoptarea inițiativei legislative de modificare a Codului Penal.

Într-o postare pe Facebook, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat adoptarea în camera Deputaților a inițiativei de modificare a Codului Penal.

„Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal pe care am inițiat-o alături de domnul senator Nicolae Ciucă.

Le mulțumesc colegilor mei deputați care au înțeles importanța acestor modificări pentru un climat social sigur și nu au denaturat sensul lor.

Avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni.

Scopul reglementărilor este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență.

În niciun caz nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorității statului, care să sancționeze mai dur acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor.

A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare.

Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sancționați mai dur!“, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook.

Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată, spre dezbatere, în fond, cu Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, trimisă cu adresa nr. Pl-x 306 din 3 mai 2023 şi  înregistrată cu nr. 4c-13/515 din 5 mai 2023.

Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată şi ale art. 92 alin. (9) pct. 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera  Deputaţilor este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins  propunerea legislativă în şedinţa din 2 mai 2023. 

Consiliul Legislativ, prin avizul nr. 181 din 28 februarie 2023, a avizat favorabil propunerea legislativă. Consiliul Economic și Social a avizat negativ propunerea legislativă.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un aviz cu nr. 3938 din 30 martie 2023, cu observații și propuneri.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

În conformitate cu prevederile art. 62 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Comisiei au examinat iniţiativa legislativă, expunerea de motive, avizul Consiliului Legislativ, avizul Consiliului Economic și Social și avizul Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din 16 mai 2023. 

La dezbateri, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au fost prezenţi conform listei de prezenţă.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea  Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, cu amendamentele admise cuprinse în Anexa care face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel