Modificare Legi Justiție: Șapte ambasade UE, comunicat comun. Tăriceanu, RĂSPUNS

Șapte ambasade ale unor state membre UE au transmis un comunicat comun în care-și prezintă îngrijorarea cu modificările aduse legilor justiției. Al doilea om în stat, președintele Senatului, a răspuns, la Antena 3. 

”Mă bucură că ambasadorii statelor UE sunt preocupați, în calitatea de parteneri, de prieteni ai României, de evoluțiile din România. E un aspect pozitiv. Citind această scrisoare și analizând-o, îmi dau seama de două ipoteze care au stat la baza aserțiunilor făcute în această scrisoare. Prima ipoteză pe care nu vreau s-o iau în considerare e o bănuială de rea intenție. Dacă o eliminăm, nu rămâne să fie decât cealaltă care pare a fi rezultatul unei insuficiente informări asupra problemei, adică asupra conținutului legilor care vin să fie în aceste zile votate în Parlament și care vizează chestiuni ce țin de organizarea justiției. (...) Au fost destul de bine prezentate, poate sunt un pic prea tehnice pentru a fi înțelese de persoane fără pregătire de specialitate, mă refer în general, nu la ambasadori, dar cred că toate temerile care, la un moment dat, au fost vehiculate în spațiul public s-au dovedit neîntemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care să afecteze independența justiției, nu mai vorbim de lupta împotriva corupției, pentru că funcționarea justiției nu are prevederi specifice acestei chestiuni, care sunt incluse în Codurile Penale, pe care noi nu le-am modificat. Ar fi fost normal ca ambasadorii să se informeze mai bine, nu am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lămuriri pe Legile Justiției, le-aș fi dat cu cea mai mare plăcere și aș fi avut toată disponibilitatea pentru discuții lămuritoare în acest sens. Nu-mi rămâne decât să-mi exprim public disponibilitatea ca, de îndată ce-și termină vacanțele de Crăciun, să-i primesc la Senat și să facem o discuție deschisă, onestă, sinceră, iar dânșii să explice pe larg care sunt preocupările, dar pe larg și exact, nu în termeni de aserțiuni de ordin general cum că aceste modificări `ar putea afecta` independența justiției.” a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. Președintele Senatului a subliniat: ”Nu putem pune instituțiile peste cetățeni, instituțiile trebuie să servească cetățenii, inclusiv justiția, așa cum Parlamentul servește cetățeanul, și Legile Justiției trebuie să aibă același scop”. 

[citeste si]

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atenţia că modificarea în Parlament a legilor justiţiei, precum şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie. Cele şapte ambasade avertizează coaliţia PSD - ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenţa justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel