Modernizare penitenciare. Tudose, decizii importante

Mihai Tudose a discutat cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu.

Aceștia au discutat despre posibilitatea implementării unor soluţii concrete pentru problemele din penitenciare, se arată într-un comunicat al FSANP. 

Principalele teme ale discuţiilor au vizat repunerea unor acte normative în circuitul de aprobare, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, eliminarea deficienţelor din legislaţia salarială şi cea a pensiilor, necesitatea suplimentării veniturilor sistemului penitenciar prin reînfiinţarea întreprinderilor penitenciare. 

"Rezultatele obţinute recent în ceea ce priveşte majorarea cu 10% a salariilor angajaţilor din penitenciare, dar şi renunţarea la intenţia de a reduce bugetul penitenciarelor cu 57 de milioane de lei, demonstrează că există disponibilitate pentru dialog şi pentru rezolvarea pe aceasta cale a problemelor sesizate", a spus preşedintele FSANP. 

FSANP a prezentat prim-ministrului Mihai Tudose o serie de probleme punctuale în legătură cu noua lege cadru a salarizării şi cu recent aprobatele modificări la legea pensiilor. În discuţie sunt prevederile referitoare la acordarea unor sporuri precum cel de 100% pentru lucrul în zile de sâmbătă şi duminică sau sărbători legale, care ar fi practic anulat prin utilizarea unui plafon general de 30% pentru sporuri. 

O problemă care preocupă în egală măsură organizaţiile sindicale şi reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este necesitatea suplimentării veniturilor sistemului penitenciar. În acest sens, oportunitatea reînfiinţării întreprinderilor penitenciare a fost discutată cu prim-ministrul României, acesta arătându-se extrem de interesat de un astfel de proiect, scrie Agerpres.

La o primă estimare, un număr de 20 - 25 de întreprinderi înfiinţate în penitenciare pornind de la capacităţile existente ar putea da de lucru unui număr de 6.000 - 8.000 de deţinuti în condiţii de siguranţă şi cu utilizarea unui număr de personal de supraveghere sensibil redus faţă de punctele de lucru exterioare. 

FSANP continuă demersurile privind soluţionarea problemelor angajaţilor din penitenciare şi - în extenso - ale sistemului penitenciar, prezentând soluţii concrete Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel