Modelul Diaconu, salvarea lui Iohannis în politică. Incompatibilitatea liberalului, la Curtea de Apel

Klaus Iohannis va fi, vineri, în fața instanței de la Curtea de Apel Alba în procesul cu ANI. Motivul disputei: incompatibilitatea. În cazul în care instanța va da dreptate ANI, Iohannis nu va mai putea ocupa, pentru trei ani, o funcție similară și una în care să fie numit. Prim-vicepreședintele PNL ar putea avea o șansă pentru a rămâne în viața politică. 

Iohannis-vicepremier, motivul disputei din USL

Dacă Klaus Iohannis va fi declarat definitiv incompatibil de către magistrații Curții de Apel Alba, atunci Uniunea Social Liberală s-a rupt degeaba. El ocupa simultan funcțiile de primar și reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu. Amintim că termenul anterior la Curtea de Apel a fost chiar înaintea ruperii USL, în 19 februarie. În cazul în care instanța stabilește incompatibilitatea definitivă, Klaus Iohannis nu ar mai putea fi numit în vreo funcție sau demnitate publică pentru trei ani de la raport, ceea ce înseamnă că liberalul nu ar mai putea fi numit nici în funcția de ministru sau vicepremier. Numirea acestuia pentru funcția de vicepremier a generat disputa din USL.

Diaconu nu leagă candidatura la europarlamentare de informarea ANI

ANI a informat, miercuri, înainte ca Mircea Diaconu să fie achitat de Curtea de Apel București pentru conflict de interese, că el nu poate candida pentru europarlamentare din cauza stabilirii incompatibilități ca senator. Liberalul a declarat, pentru DC News: "Când am decis că vreau să candidez, m-am gândit la toate. Nu vă imaginați că asta depinde de părerea ANI. Pentru europarlamentare este altă funcție decât cea de senator, e alt sistem de vot, este cu totul o altă lege. Termenul "electoral" din legea invocată de ANI e foarte ciudat. Avocații mei încearcă să detecteze exact definiția acestui termen. Într-unele materiale apare "eligibil", într-altele "electorale" și nu este foarte clar. Aștept de la ANI să mă conteste. Ce a transmis ANI e amenințare. Ei atacă, iar eu mă voi apăra".

Ulterior, Curtea de Apel București l-a achitat pentru conflict de interese. ANI a revenit, joi, cu un comunicat, în care a precizat că fostul senator Mircea Diaconu a fost achitat de Curtea de Apel București în dosarul despre conflictul de interese, dar rămâne cu decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care menține starea de incompatibilitate. 

Varianta de salvare a lui Iohannis, în cazul unei decizii nefavorabile

Mergând pe modelul Mircea Diaconu, Klaus Iohannis, dacă va fi declarat incompatibil, ar putea alege să candideze pentru următoarele alegeri din acest an, europarlamentare. În caz contrar, el ar ieși din câmpul politic. Legea prevede că nu mai poate ocupa o funcție în care să fie numit și nici o funcție asemănătoare pentru următorii trei ani. Dacă instanța va permite ca o persoană să candideze pe listele euparlamentare, în contextul unui recurs la decizia de incompatibilitate și acea persoană va fi aleasă în Parlamentul European și declarată incompatibilă în timpul mandatului, va urca în PE următorul de pe listă. Politicianul ar avea un rol esențial, de a trage după el - un nume cunoscut - lista partidului din care face parte pentru europarlamentare.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel