Mobius: România poate fi liderul creșterii economice în Europa

mobius
mobius

Președintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, susține, într-o postare pe blogul său, că România și-a luat ”medicamentele amare” prescrise de FMI și este pregătită să devină liderul creșterii economice în Europa, mai ales că a reușit să-și perieze bugetul, să-și plătească datoriile și beneficiază și de un avantaj global, respectiv resurse naturale.

[caption id="attachment_234486" align="aligncenter" width="640"] Sursa foto: mobius.blog.franklintempleton.com[/caption]

Mark Mobius spune că România oferă vizitatorilor o varietate de peisaje frumoase și dramatice concentrate într-o suprafață de teren relativ mică și susține că țara din sud-estul Europei ar putea fi, de asemenea, și una dintre cele mai atractive destinații de investiții în curs de dezvoltare de pe continent.

Potrivit investitorului, turbulențele politice din România din vara anului 2012 oferă un exemplu al modului în care luptele pentru putere pot contracara progresul economic, iar alegerile parlamentare din decembrie ar putea adăuga un alt strat de incertitudine. Cu toate acestea, vestea bună este că România se află pe un drum spre o schimbare pozitivă, iar perspectivele economice pe termen lung sunt optimiste.

În susținerea afirmației sale, Mobius amintește că multe dintre măsurile de austeritate, care sperie guvernele altor state din Uniunea Europeană, au fost deja aplicate în România, dar și faptul că țara de la malul Mării Negre are avantajul de a fi bogată în resurse naturale.

"Cei mai muli oameni știu că Rusia are rezerve mari de petrol, însă România a fost de fapt prima țară din Europa care a produs petrol la scară largă, cu o producție de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale. Credem că aici vor fi descoperite și mai multe rezerve de petrol și gaze naturale, ceea ce, pentru noi, ca investitorii, este o nouă zonă atractivă", atrage atenția Mark Mobius.

Investitorul, care se ocupă de administrarea Fondului Proprietatea, precizează că Franklin Templeton a colaborat îndeaproape cu statul român, pentru a institui reforme menite a contribui la stimularea creșterii economice și a profitabilității companiilor cotate la bursă, considerând că ar trebui ca mai multe companii deținute de stat să fie aduse pe piața de capital.

"Acest lucru este esențial, deoarece marele obstacol în calea investițiilor în România este profitabilitatea acestor companii. Este important să se implementeze schimbări, noi metode de administrare care să facă aceste companii mai atrăgătoare pentru investitori locali și internaționali".

"Politica şi schimbările pot întrerupe sau întârzia eforturile de reformă, dar echipa mea şi eu credem că, pe termen lung, democraţia şi pieţele de capital din România se pot înzdrăveni", conchide Mark Mobius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel