Moțiune simplă pe agricultură. Daniel Constantin, replici dure pentru ministrul Achim Irimescu

Deputatul ALDE Daniel Constantin a reacționat, luni, la dezbaterea moţiunii simple intitulate 'Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă', după ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că atunci când a preluat ministerul a găsit foarte multe probleme, iar de șase luni echipa sa încearcă să le rezolve. 

Potrivit celor declarate de ministrul Irimescu în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe agricultură depuse de parlamentarii PSD şi ALDE, împreună cu echipa sa, de șase luni "repară greşeli şi căută soluţii".

"Pe fond, moţiunea este nu doar neîntemeiată, ci şi neonestă", a afirmat ministrul Agriculturii, oferind și câteva exemple privind problemele găsite la minister când a preluat mandatul.

"Suficient să menţionez aici doar pierderea unui miliard de euro la dezvoltarea rurală, penalizări de aproape 800 milioane de euro la APIA şi AFIR, întârzieri foarte mari şi decizii greşite în ce priveşte plăţile directe, ca să le amintesc pe cele mai importante. Halucinant mi se pare faptul că mi se reproşează decizia de a mă dispensa de serviciile acelora care, prin deciziile luate, au dat dovadă de incompetenţă şi au frânat activitatea', a spus Irimescu, citează Agerpres.

Irimescu a adăugat că textul moţiunii conţine 'neadevăruri evidente', în speţă cele legate de balanţa comercială, absorbţia de fonduri şi subvenţii.

'În realitate, astăzi, după 6 luni de mandat, am găsit soluţii aproape la toate problemele. O parte dintre ele au fost puse în practică şi dau roade, altele urmează să fie realizate până la toamnă. Nu este însă motiv de laudă a spune că duci agricultura pe primele locuri în economia unei ţări. Sper să nu se îndoiască nimeni de respectul meu pentru agricultură, dar creşterea agriculturii este caracteristică statelor slab dezvoltate. În ţările dezvoltate ale UE agricultura se situează, ca medie, undeva la 1,7% din PIB', a arătat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că întârzierea plăţilor către fermieri a avut cauze obiective. 

Replica fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin

În cadrul aceleiași dezbateri, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, a susținut că de fapt ministrul Achim Irimescu a prezentat în Parlament doar scuze pentru ceea ce nu a făcut în ultimele şase luni în domeniu.

'Am ascultat cu mare atenţie şi concluzia este foarte simplă: dacă nu ar fi de plâns, vizavi de ceea ce se întâmplă în agricultură, ar fi de râs ceea ce aţi spus dvs aici. Am văzut ceea ce vedem de mai bine de şase luni - nu aţi invocat decât scuze pentru ceea ce nu s-a făcut în această perioadă. Am înţeles că şi cei care furnizează energie electrică sunt de vină pentru faptul că dvs nu performaţi la Ministerul Agriculturii. Spuneaţi că de şapte ori s-a întrerupt curentul şi din motivul acesta nu aţi putut să avansaţi cu anumite lucruri', a declarat Daniel Constantin.

Constantin: 'Greaua moştenire', credeam că nu se aplică la tehnocraţi

Fostul ministru al Agriculturii a amintit câteva elemente menţionate şi în moţiunea simplă, şi care au fost discutate cu succesorul său la preluarea mandatului, pe care, după cum a spus el, 'probabil le-a uitat'.

'Am avut avut o întâlnire cu domnia voastră cu o zi înainte să fiţi audiat în Comisia de agricultură. V-aţi notat atunci câteva pagini. (...) Pe 25 noiembrie trebuiau lansate două măsuri din PNDR. Nu le-aţi lansat, le-aţi lansat la 18 aprilie. Pe 15 ianuarie v-am spus că sunt pregătite procedurile simplificate pentru ca toate măsurile din PNDR să fie lansate în sistem continuu. Am înţeles că aţi simplificat procedurile de achiziţii publice. Erau simplificate. Cele pe care le-aţi publicat în momentul de faţă nu diferă cu nimic faţă de anul trecut. Am înţeles că se depun proiectele online, se depuneau din 2015, domnule Irimescu. (...) La plăţile directe v-am spus că trebuie să faceţi un efort, pentru că trebuie să plătiţi avansul până la 1 decembrie. Am înţeles, 'greaua moştenire', credeam că nu se aplică la tehnocraţi, să spunem că sunt de vină oameni care au lucrat înainte la asta. Dar, de la data de 1 decembrie, trebuia să vă ocupaţi de contractarea modulelor pentru plata integrală, acele module care erau pregătite, se lucra la momentul respectiv, se elaborau în două luni de zile. Plăţile trebuia să le începeţi la cel târziu 1 februarie', a detaliat Daniel Constantin.

Deputatul ALDE a spus că ştie să aprecieze şi lucrurile bune, mai ales în contextul în care programa de politică agricolă comună este complexă. 'Apreciez că aţi simplificat pe APIA, dar nu pot să nu sancţionez faptul că aţi început plăţile atât de târziu. (...) Tot în noiembrie am mai vorbit despre irigaţii şi am spus atunci că acestea sunt o prioritate. Faptul că din noiembrie până acum nu s-a făcut nimic şi ne încurcăm în birocraţie - că nu e strategie, e program... - adoptaţi ce doriţi dvs v-am lăsat acolo liniile principale. (...) Toate ministerele, din păcate, nu-şi fac datoria', a afirmat Daniel Constantin.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel