EXCLUSIV  Moțiune de cenzură. Variantele posibile pentru un nou Guvern. Cum poate pierde PSD guvernarea

PSD a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, iar Alfred Bulai a făcut o analiză a posibilelor variante. Șansele ca PSD să pice definitiv de la guvernare sunt foarte mari, iar singura șansă a social-democraților poate fi reprezentată de o coalizare în jurul lui Sorin Grindeanu. 

Varianta I: Moțiunea trece.

În această ecuație, în ciuda promisiunilor și a amăgirilor pe care le face Dragnea și grupul său, PSD pierde guvernarea din două motive:

1. Pe de-o parte Iohannis este îndreptățit să spună că PSD și-a dat jos propriul Guvern, tocmai partidul câștigător al alegerilor venind cu propunerea-Sorin Grindeanu premier. Președintele Klaus Iohannis va invoca faptul că Partidul Social Democrat nu este apt să deruleze guvernarea, așadar nu va accepta să numească un nou premier social-democrat. Varianta cu suspendarea este exclusă, pentru că președintele Iohannis este îndreptățit să spună acest lucru. 

2. În al doilea rând președintele Iohannis este dator PNL-ului. Partidul Național Liber își dorește o reparație și chiar au existat voci în partid care au spus că președintele nu ajută partidul. Pe de-o parte Klaus Iohannis este îndreptățit moral să acționeze, iar pe de altă parte din punct de vedere politic este presat de opoziție. Nici după Radu Vasile în 1999, țărăniștii nu au putut să pună un alt premier țărănist . Pentru un guvern de uniune a venit un tehnocrat, Mugur Isărescu.

Președintele are o marjă de manevră foarte mare întrucât amenință cu anticipatele: deci numește doi premieri. ALDE, PMP și UDMR nu vor dori anticipate sub nicio formă pentru că există riscul ca ALDE și PMP să nu mai facă 5 %, iar UDMR-ul ar avea cheltuieli inutile care nu i-ar aduce niciun beneficiu. Aceste partide se vor coaliza cu minoritățile din Parlament și lasă PSD-ul și pe Călin Popescu Tăriceanu singuri. Ca urmare, un premier numit de președintele Klaus Iohannis are toate șansele să treacă. 

Varianta II: Moțiunea cade

În cazul acestui scenariu rămâne la guvernare Sorin Grindeanu cu o serie de miniștri PSD și ALDE, pe care îi numește între timp. Dragnea pierde la capitolul imagine, dar este singura șansă a PSD-ului de mai păstra guvernarea. PSD s-ar putea strânge în jurul lui Sorin Grindeanu. Este singura șansă a Partidului Social Democrat de a se recredibiliza, pe de o parte, și de a rămâne la resurse pe de altă parte. Atunci va fi o mișcare spectaculoasă, de eliminare rapidă a celor care au fost foarte ostantativ alături de Liviu Dragnea și a lui Dragnea însuși: prin Congres, sau chiar prin crearea unui grup parlamentar al PSD. 

În toamnă va fi din nou moțiune de cenzură de această dată depusă de PNL. Dacă moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu nu trece, ei sunt obligați să se coalizeze rapid în jurul lui Grindeanu și să "îl lichideze" pe Dragnea, tocmai pentru a putea păstra guvernarea. 

Varianta III. Dragnea să recâștige întreg partidul 

"Am putea spune că Liviu Dragnea este susținut de întreg partidul. Există posibilitatea în care partidul rămâne foarte unit, iar moțiunea de cenzură reușește să treacă. Guvernul Grindeanu este astfel dărâmat. Mai departe, partidul trebuie să treacă printr-o propunere sau două ostile ale lui Klaus Iohannis și să îi convingă pe parlamentari să voteze de două ori împotrivă cu riscul de a duce la anticipate. Este o variantă dificilă, pentru că nu îi văd pe parlamentari sacrificându-se, să riște să își piardă mandatele și să se ajungă la alegeri anticipate. Totul va dura foarte mult, iar această variantă nu este decât una iluzorie," consideră jurnalistul Val Vâlcu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel