Miza gazpromovării: Rușii pierd un miliard de euro

Money seized by German customs agency Zoll during anti-money laundering operation is displayed before agency's annual statistics news conference in Berlin
Money seized by German customs agency Zoll during anti-money laundering operation is displayed before agency's annual statistics news conference in Berlin

Gazpromovarea are o miză extrem de mare. Dacă România începe exploatarea gazelor de șist, Rusia pierde un miliard de euro.

În 2012, consumul de gaze al României s-a ridicat la circa 13 miliarde de metri cubi. Apoape un sfert (24,3%), deci 2,5 miliarde de metri cubi, a fost asigurat din import, pe filieră rusească. Ruşii ne-au livrat gaze la un preţ mediu de 444 de dolari pentru 1000 mc. România le-a plătit peste un miliard de dolari (1,3 miliarde dolari). În 2013 consumul s-a redus, ca şi tariful, dar valoarea totală va fi impresionantă.

Potrivit unei estimări a Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), rezervele de gaze de şist ale României sunt de 1.444 miliarde de metri cubi, suficient pentru a ne asigura consumul 100 de ani.

Compania Chevron a reacționat față de protestele de la Pungești. Sătenii sunt revoltați pentru că urmează să fie explorate gazele de șist.

Chevron a anunţat că suspendă explorarea gazelor de şist în satul vasluian Siliştea, comuna Pungeşti, în urma protestelor din ultimele zile, întrerupând astfel prima încercare din ţară de a aduce la suprafaţă această resursă alternativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel