Mitul investitorului chinez se clatină. Probleme cu creditul la Beijing


Economia chineză își încetinește creșterea, spun experți internaționali citați de AFP. Chiar dacă producția industrială și consumul au accelerat în ianuarie și februarie, primul trimestru va avea o creștere negativă, din cauza blocării creditelor și, în consecință, a construcțiilor.

Problema o constituie uriașa datorie, publică și privată, pe care guvernul încearcă să o reducă, mai ales în perspectiva "războiului taxelor", care ar putea fi declanșat de Donald Trump. Cu toate că autoritățile chineze minimalizează impactul introducerii de noi taxe pe importuri de către Washington, piața financiară estimează o scădere a PIB cu 2 procente, în cazul declanșării unui război comercial China-SUA.

China a avut o dezvoltare spectaculoasă a lucrărilor de infrastructură, bazată pe forța de muncă ieftină și pe credite oferite cu generozitate de autoritățile locale. De asemenea, surplusul comercial a fost dirijat către investiții în străinătate, realizate de firme chinezești. Această dezvoltare explozivă a sleit însă resursele Chinei, scrie France Soir, și impune noi politici economice, mai prudente, guvernelor locale și guvernului din Beijing. Prețul petrolului a crescut în ultima vreme, ceea ce pune o presiune și mai mare pe economia chineză.

Înăsprirea regulilor de creditare, o măsură luată de conducerea Băncii Centrale, a lovit mii de instituții de finanțare, multe din ele operând pe o piață gri. Astfel, construcția de locuințe a frânat puternic, ceea ce va reduce creșterea. De asemenea, vor fi încetinite marile proiecte de infrastructură, pe care statul chinez le susținea în țară sau în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel