Mitropolia Moldovei îl vrea pe Dumnezeu în Constituție

teofan
teofan

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, vrea  să iniţieze o acţiune de sensibilizare a oficialităţilor, întrucât se doreşte ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie a Româ­niei.

De asemenea, feţele bisericeşti vor ca în legea fundamentală a ţării să fie subliniat rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului ro­mân, dar şi rolul pe care Biserica Orto­doxă Română (BOR) l-a avut în istoria ţării, scrie ziaruldeiasi.ro.

Conform informaţiilor oferite de Bi­roul de Presă al Arhiepiscopiei Ia­şilor, în Constituţie trebuie evidenţiată inclusiv necesitatea predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor în afara graniţelor.

Marius Nicolae Bălan, prodecan al Facultăţii de Drept de la Universitatea „Al.I. Cu­za“ şi titular al cursului de drept constituţional, afimă că, în general, invocarea în preambulul Constituţiei a lui Dum­nezeu sau chiar a Sfintei Treimi este specifică Constituţiilor adoptate cu câ­teva decenii în urmă, şi mai rar în cele actuale.

„Chiar în cazul Constituţiei noastre, la iniţiativa lui Ioan Ale­xan­dru, din partea Partidului Naţional Ţă­rănesc, trebuia să apară numele Atot­puternicului Dumnezeu. Amenda­mentul a primit vreo 200 de voturi, lipseau trei ca să fie majoritate absolută şi să fie aprobat, în condiţiile în care în sală era puţin peste cvorumul legal. Nu există nicio regulă care să spună că numele lui Dumnezeu nu poate apărea în Constituţie. Câtă vreme invocarea divinităţii este neutră confesional, cred că este în regulă“, a punctat Marius Bălan. Acesta mai remarcă faptul că doar în Constituţia din 1923 era subliniat rolul BOR ca bi­serică de stat.

 Contactat de România Tv, deputatul Mădălin Voicu a declarat că "Dumnezeu este sacru, este mult prea mare ca să putem vorbi despre Dumnezeu în Constituție. Vreau să vă spun că nu sunt deloc încântat de politica Bisericii Ortodoxe Române în sensul comportamentului. Dumnezeu este divin", a spus Mădălin Voicu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel