MITING la 25 de ani de la revenirea Regelui Mihai în România. Piața Victoriei, aleasă întâmplător?

Se pregătește un miting în Capitală, duminică, 23 aprilie, de la ora 19:30. Înarmați cu ”steaguri regale, cu flori, cu fotografii și cu inima plină de iubire, respect și speranță”, manifestanții își vor da întâlnire în Piața Victoriei. Câteva sute de persoane și-au anunțat interesul de a participa.

Iată care este mesajul organizatorilor:

”MIȘCAREA pentru REGAT și COROANĂ cheamă toți iubitorii de ȚARĂ și REGE, sub semnul credinței și biruinței Sf. Mare Mucenic Gheorghe, duminică 23 aprilie a.c., în Piața Victoriei, în deplin respect față de COROANĂ, să manifestăm în memoria miracolului de acum 25 de ani, când, M.S. Regele Mihai, după un exil de 45 de ani, a putut pune piciorul din nou pe pământul românesc.”

Întoarcerea Regelui Mihai, în 1992

Întoarcerea Regelui Mihai la scurt timp după decembrie 1989, așa cum a cerut a fost respinsă categoric de liderii Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, Petre Roman, ND Dumitru, Silviu Brucan, etc. O putere fragilă care se temea să nu fie răsturnată și care suferea de o cronică lipsă de legimitate.  

„Un om nu poate fi un oaspete al propriei case, chiar dacă a lipsit multă vreme din ea. Un român scos din casa lui cu forţa nu încetează, numai prin aceasta, să fie român”, declara regele Mihai la acea vreme.

Liderii FSN țineau însă de putere cu dinții, și se simțeau amenințați de autoritatea și mai ales de faptul că regele Mihai reprezenta o cu totul altă lume, era un personaj istoric. Întoarcerea regelui acasă, o eventuală revenire la monarhie i-ar fi scos pe aceștia de pe scena istoriei. Pactul pe care s-a bazat existența oii puteri de după Ceaușescu prevedea că structurile PCR; Armata, Securitate, Administratie, vor supraviețui, și vor fi principalele beneficiare ale răsturnării regimului comunist. 

Revenirea regelui era cea mai mare amenintare pentru acest scenariu. Doar așa putem explica faptul că în anul 1990 când regele Mihai a încercat să revină în țară, a fost impiedicat într-o manieră brutală. Acesta a fost oprit de forțele de ordine pe austostrada București /Pitești. Regele urma să facă o vizită mânăstirii Curtea de Argeș, locul unde sunt îngropați regii României.

În 1992 s-a întors. Regele a sosit cu avionul pe data de 26 aprilie 1992 și s-a îndreptat spre centrul orașului. Pe drum a  trecut pe sub Arcul de triumf. A fost întâmpinat de o multime uriață l-a asteptat entuziastă. 

Regele s-a retras apoi la Hotel Continental de pe Calea Victoriei, iar ieșit la balcon s-a adresat mulțimii. A fost aclamat minute în șir.

De ce Piața Victoriei?

Mitingul are loc în Piața Victoriei, locul care a ”găzduit” protestele anti-corupție din primele luni ale anului curent. Astfel, se amestecă monarhiștii cu protestatarii. lliescu a făcut pace cu Casa Regală, PSD a fost de partea Regelui în disputa lansată de Băsescu(când acesta l-a acuzat abdicarea regelui a fost un act de trădare), iar publicul de stânga a adus procente favorabile revenirii monarhiei constituționale. Ostilizarea electoratului de stânga ar putea fi o idee proastă pentru ideea dinastică.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel