Mișcare surpriză anti-Vanghelie, în PSD. Negoiță pornește lupta pentru Capitală

robert_negoita
robert_negoita

Cea mai mare organizație politică din țară a dat startul alegerilor interne. Conferința PSD Sector 3 a început duminică la Hotelul Rin, din Capitală.  Alegerile de astăzi nu au multe necunoscute, favorit fiind actualul președinte, Robert Negoiță, care a obținut cea mai importantă victorie la locale, învingând un primar de sector care pornea de la o cotă electorală de 70 de procente. Sectorul 3 are mai mulți locuitori decât Constanța sau Brașovul și a adus cele mai multe voturi în alegerile parlamentare.

În schimb, preşedinţia PSD Bucureşti este departe de a fi tranșată. Pe 8 februarie s-a împlinit un an de când Marian Vanghelie a fost debarcat din poziția de președinte. Aflat la cel de-al patrulea mandat, în sectorul 5, Vanghelie a condus cu mână forte și filiala București, afectând imaginea partidului în rândul electoratului din alte sectoare, sau chiar la nivel național. Pe plan intern, Vanghelie a fost unul dintre cei mai importanți sprijinitori ai lui Mircea Geoană, sub mandatul căruia a avut cea mai mare influență în partid. Derapajele lui Vanghelie în direcția PDL l-au făcut indezirabil la nivelul conducerii partidului, dar apropierea alegerilor locale nu a permis măsuri mai ferme. Ulterior, odată cu mandatul câștigat sub steagul USL, Vanghelie a reînceput jocurile pentru organizația București, contând pe o parte din membrii de partid cu care a colaborat cât a fost șef.

Din păcate pentru el, patru din cele șase organizații  de sector au lideri noi, care nu îl acceptă. La sectorul 1, Cătălin Ivan, face parte din echipa Ponta și din altă generație. La sectorul 4, ministrul Nicolae Bănicioiu (idem) are cele mai mari șanse de a conduce și pe mai departe filiala. La sectorul 6, președintele Gabriel Mutu, nu votează cu Vanghelie. Robert Negoiță, de la sectorul 3, va fi principalul contracandidat la șefia organizației municipale. În cărţi pentru conducerea filialei se mai află și actualul preşedinte, Ecaterina Andronescu . Pentru evitarea unui război cu ecou în mass media, între cei doi lideri de sectoare, ea ar putea reprezenta o soluție de echilibru.

Statutul partidului ar trebui schimbat, în 20 aprilie, la Congres, pentru ca Andronescu să devină preşedinte al filialei București, dublat de doi preşedinţi executivi (Negoiță și Vanghelie). Problema este că alegerile la București trebuie să se încheie pe 15-17 martie. O primă discuţie urmează să aibă luni în cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD, care ar trebui să ofere organizației din București o ”derogare”, până la schimbarea Statutului.

O variantă care l-ar ”închide” pe Vanghelie în sectorul 5 este luată în calcul de adversarii săi și ar putea constitui mișcarea surpriză de luni. Astfel, PSD ar putea hotărî să aibă o conducere colectivă în organizația din Capitală, alcătuită din președinții de la organizațiile de sector și un coordonator numit de la nivel național. Influența edilului de la cinci va fi mult limitată, ca și șansele acestuia de a ajunge vicepreședinte al partidului, la Congresul din aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel