Mirel Palada, înainte de întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Victor Ponta: Șandramaua statală e prost croită

Sociologul Mirel Palada, consilier de stat în Guvernul României, într-o postare pe pagina sa de socializare, atrage atenția asupra măsurilor care se impun a fi luate, în contextul în care anumite aspecte ce țin de criza refugiaților au generat replici acide între premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis. "Trebuie să descîlcim ghemul de matze institutzionale în care de ani de zile ne tot spînzurăm inutil ca niște fraieri ce sîntem", transmite Palada, înainte de întâlnirea de astăzi a preşedintelui Iohannis cu premierul Victor Ponta, considerând că se impune limpezirea relației între cele două centre de putere: Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.

"Dincolo de toate trairile intense de zi cu zi, ca asa ne place noua sa ne ducem dupa fenta de fiecare data, sintem naivi si mai punem boticul inca o data si inca o data la fiecare campanie pornita de aia care se joaca cu mintile noastre, vai de mama noastra de pufosi si naivi iremediabili, totusi concluzia este una sistemica.

Atita timp cit nu schimbam Constitutia si nu sincronizam alegerile parlamentare cu cele prezidentiale, o sa ne scaldam in aceeasi mocirla de disfunctionalitate statala si de isterie jenanta generate de deciziile luate de inteligentii din anii 90 / 2000.

Constitutia trebuie schimbata pentru a limpezi relatia intre cele doua centre de putere, Cotroceni si Victoria. Iar alegerile trebuie sincronizate pentru a pune puterea intr-un singur cos si a lasa lucrurile sa se desfasoare cum trebuie un intreg ciclu electoral, cu toate consecintele si responsabilitatile de rigoare.

Fie facem naibii o republica prezidentiala, ca in Statele Unite sau ca in Franta, si premierul va deveni un mutzunache ascultator, asa cum doar Boc si Vacaroiu au fost in toata istoria post-decembrista a Romaniei.

Citește și: Chirieac, despre războiul dintre Ponta și Iohannis: "Situația devine gravă"

Fie facem naibii o republica guvernamentala, ca in Germania sau in Anglia, si atunci proptim in geam presedintele pe post decorativ (da, stiu, nu exista termenul de republica guvernamentala - uite il inventez eu acum; da, stiu, in Anglia au rege / regina; tot prim ministrul conteaza si acolo).

Oricum am face, trebuie sa descilcim ghemul de matze institutzionale in care de ani de zile ne tot spinzuram inutil ca niste fraieri ce sintem, ca ne place noua sa ne balacim in isteria unor institutii "cu raporturi echilibrate de putere".

Nu conteaza ca e vorba de Iliescu sau de Vacaroiu sau de Nastase sau de Basescu sau de Tariceanu sau de Boc sau de Ponta sau de Iohannis sau de Dan Puric, urmatorul presedinte al Romaniei.
Conteaza ca sandramaua statala e prost croita, baraca sta pe temelii shubrede, haisite, shui, si atunci se clatina intr-una, ca o trasurica pe un drum plin de gropi.

Si in afara de faptul ca facem incontinuu rating la televiziuni si le dam si lor o piine amara sa manince si gura lor ceva, ce s-ar face saracii pufosi fara acest subiect perpetuu, ar muri de foame, ar trebui sa se intoarca la Stirile de la ora 5, altceva nu producem decit panica si scandal si continua continua disfunctionalitate", a scris, marți, pe Facebook, Mirel Palada.

Consilierul premierului Ponta, convins că "tinerii frumosi si salbateci nu vor fi de acord cu asta", conchide: "e ca la stiinta: poti sa nu fii de acord cu gravitatia, ea tot iti cade in cap cu toata puterea bolovanului si iti provoaca cucuie.
La fel si in cazul acestui subiect: poti sa fii sau sa nu fii de acord, ca te invata unii din mass media sau din Facebook care e adevarul cel mai foarte adevarat. Dar consecintele tot alea sint. E stiinta, pufosilor, nu ideologie".

Victor Ponta, așteptat marți la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat astăzi, la ora 15:30, pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni, pentru a clarifica anumite aspecte ce țin de criza refugiaților, după ce un nou episod al conflictului între Palate s-a consumat week-end-ul trecut. Președintele Klaus Iohannis l-a acuzat din nou pe premierul Victor Ponta că reprezintă România pe plan extern fără niciun mandat de la Palatul Cotroceni, după ce șeful Executivului a participat sâmbătă, la Sofia, la o întâlnire a așa-numitului Grup de la Craiova unde s-a discutat despre criza refugiaților.

Premierul Ponta a replicat, transmițând, luni, că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care "preşedintele nu face nimic" şi tace la Bruxelles ca "surda în horă". 

Reacția președintelui Iohannis nu s-a lăsat așteptată, acesta declarând în aceeași zi, de la pupitrul Palatului Cotroceni, că: "Domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme și impresia mea este că, cu această atitudine, crede că oamenii uită că e judecat penal pentru fals în inscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel