Mirel Palada compară cele două sferturi jucate la CM: "Capitalismul bate romantismul la fund, la fotbal și la cap". Ce predicție face pentru semifinala Brazilia - Germania

Mirel Palada compară primele două sferturi de finală de la CM 2014, Franța - Germania 0-1 și Brazilia - Columbia 2-1. Deși se declară încântat de modul în care Brazilia s-a calificat în careul de ași, în vreme ce critică jocul economicos și lipsit de spectacol arătat de nemți, Turambar este de părere că Germania va elimina gazdele Cupei Mondiale și se va califica în finala competiției.

Iată cronica scrisă de Mirel Palada pentru DCNews după primele două sferturi de finală de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014:

"Capitalismul bate romantismul la fund, la fotbal și la cap

Germania a jucat un fotbal anost și eficient. Suficient cît să se califice în semifinale fără să se consume prea mult. Eficiență și productivitate și spirit capitalist. Franța a jucat doar anost. Eficiență și productivitate specifice francezilor. De-aia merge UE cum merge, că aințwaidrai e mai tare decît suleopontdAvignion și pe terenul de fotbal. În rest, meci fără istorie. Ce naiba să povestești dintr-o întîlnire cu accente specifice unei ședințe de consiliu de administrație? 

În celălalt sfert de finală jucat pînă acum, am avut în schimb America Latină în toată splendoarea sa cărnoasă, mustindă, agresivă, focoasă și un pic bezmetică. Fotbal, frate, nu știința jocului. Rupere și pasiune. Telenovela în esența sa pură. Neymar a ieșit pe targă, cu spinarea bușină de un măcelar. James Rodriguez era focos și cocoș pe teren și pe urmă plîngea ca un copil cînd s-a terminat meciul – comportament de mînz pe cale să devină armăsar pur-sînge.

Pasiunea a transpirat prin toți porii. Fundașii au jucat ca niște fiare și au dat golazouri. Columbienii s-au trezit din pumni în a doua repriză și le-au dat palpitații de infarct brazilienilor. S-a trăit cu volumul dat la maxim pînă în ultima secundă. David Luiz, eroul meciului, făcea gesturi disperate de liniștire, dacă putem folosi acest oximoron.

A fost trăirism în esență pură. Dincolo, la europeni, a fost productivitate și eficiență în esență pură. Două stiluri de viață, două concepții de sistem social care s-au confruntat în sublimarea lor fotbalistic-ritualistică. Ce am văzut ieri seară a fost sociologie și istorie și antropologie, nu fotbal. Fotbalul a venit așa, pour la bonne bouche, beneficiu secundar, pentru proletarii care încă suferă de falsa conștiință de clasă. 

Viitorul sună nașpa. Thiago Silva are două cartonașe galbene. Nu va putea juca. Neymar are o vertebră paradită. Nu va putea juca. Felipe Scolari era disperat la sfîrșitul meciului. Știe că îl așteaptă confruntarea cu o divizie odihnită de Panzere plictisitor de crud de eficiente. Se vor confrunta pe teren Max Weber cu Simon Bolivar, Martin Schultz cu Sclava Isaura, inevitabilitatea acumulării de capital cu șarja de cavalerie a romantismului tîrziu, post-consumerist.

Mă doare capul. Mă doare sufletul. Mă ia de inimă. Eu țin cu Brazilia și o să învingă Germania. Să fugim! Nu există dreptate în acest capitalism sălbatic, eficient, necruțător! David Luiz, ne promiți că vei fi și eroul meciului următor, da?"

Vezi aici toate meciurile din sferturile de finală de la CM 2014: SFERTURI DE FINALĂ la CM 2014. Vezi toate meciurile din fazele eliminatorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel