Mircea Ursache: Finanțarea economie trebuie să se mute în zona pieței de capital

Finanțarea economiei naționale trebuie să se mute "cu bagaje" în zona pieței de capital, în detrimentul celei bancare, a declarat, joi, Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, într-o conferință de presă.

"Nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem că legislația relativ rigidă, costurile, aspectele tehnice ale infrastructurii de tranzacționare și dificultățile de respectare a regulilor de transparență și guvernanță corporativă sunt în continuare factori care percep negativ piața de capital din România. Am redus costurile de 4 ori în ultimii 3 ani. (...) Finanțarea economiei naționale, fie că este vorba de companii private, fie că este vorba de stat, fie că este vorba de IPO-uri, de listări, trebuie să se mute cu bagaje în zona pieței de capital în detrimentul celei bancare", a spus Ursache.

El a precizat că în România ponderea obligațiunilor în PIB este de 0,3%, în timp ce în Polonia atinge 4%.

[citeste si]

"În momentul de față piața obligațiunilor corporative și municipale este total insuficientă. Polonia a înregistrat aproape 400 de emisiuni de obligațiuni non-guvernamentale, Cehia 100, Ungaria 200, iar ponderea obligațiunilor în PIB este de doar 0,3% (în România n.r.), în timp ce în Polonia atinge 4%, iar în Ungaria 16%. Piața obligațiunilor este dominată, categoric, de titlurile de stat — 65% din totalul obligațiunilor emise. În momentul de față piața titlurilor de stat din România este clasificată ca o piață în curs de dezvoltare, cea de acțiuni ca una de frontieră, iar cea a obligațiunilor corporative — în formare. (...) Suntem în faza în care trebuie să lucrăm cu ce avem. Cel mai important, după părerea mea, este lentoarea cu care lucrează fondurile de pensii", a mai afirmat Mircea Ursache. (Agerpres) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel