Mircea Geoană: Unde poate duce cazul familiei Bodnariu

Președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a comentat, miercuri seară, la Realitatea TV, cazul familiei Bodnariu. 

Mircea Geoană subliniază că România trebuie să își concentreze eforturile "de explicare calmă a acestui caz, care este unul de o sensibilitate excepțională" și "care poate să pună în valoare sau să umbrească relația cu Norvegia". Pe de altă parte, Mircea Geoană își manifestă o oarecare îndoială cu privire la motivațiile pentru care cei cinci copii au fost luați cu forța din brațele părinților.

"Este un fel de amalgam de elemente care face ca acest caz să devină extrem de sensibil în opinia publică românească. Aș aplauda faptul că, în România, există sensibilitate publică masivă pentru astfel de situații. În opinia mea, trebuie să insistăm pe partea umanitară de jurisprudență europeană și pe faptul că nicio instituție nu e infailibilă. Să le dăm o șansă norvegienilor să nu transforme acest subiect într-unul extrem de politizat. Suntem într-o relație de convergență strategică excepțională cu Norvegia. De aceea cred că trebuie să ne concentrăm eforturile de explicare calmă a acestui caz, care este unul de o sensibilitate excepțională, care poate să pună în valoare sau să umbrească relația cu Norvegia", a declarat Mircea Geoană.

În acest context, fostul ministru de Externe punctează faptul că reacția MAE a fost "destul de profesionistă" în modul în care a gestionat, până în prezent, acest caz.

[citeste si]

"Ce am văzut la MAE, astăzi, mi-a făcut o impresie bună (...) Ceea ce putem să oferim, pe lângă această formulă de acomodare, ținând cont că există cetățenie dublă, nimic nu ne împiedică să găsim o formulă, inclusiv de sprijin public sau privat, pentru oferirea de consultanță juridică de prim nivel familiei Bodnariu în Norvegia, pentru că e o speță simbolică, o situație excepțională care trebuie să arate că statul român și noi, ca cetățeni români, ne putem solidariza în jurul unei cauze. Este un caz dramatic care, pentru români, a devenit un subiect absolut incandescent, care, din punct de vedere politic, trebuie să îl tratăm cu mare atenție", a adăugat Geoană. În acest sens, președintele PSRO subliniază din nou faptul că aveam de-a face cu "un caz care a căpătat o încărcătură simbolică excepțională".

"De la o diferență culturală la ruperea brutală a unei familii, în condiții care mi se par că nu sunt suficient de concludente motivațiile pentru care au fost luați cu forța din brațele părinților. Eu cred că există o diferență culturală, dar nu atât de mare încât să credem că o familie de români face toate lucrurile pe care un norvegian nu le-ar accepta. Nu e un caz obișnuit, ci un caz care a căpătat o încărcătură simbolică excepțională", a mai punctat fostul ministru de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel