Mircea Geoană: Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor care sifonează banii publici

mircea-geoana
mircea-geoana

Mircea Geoană, pre;edintele Senatului,  propune cinci direcţii pentru un proiect "consensualizat politic" de limitare a efectelor crizei, astfel încât România să poată trece de uraganul care vine, el avertizând că "toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici".

Preşedintele Senatului avertizează că partidele politice nu mai pot fi "centre de profit" înainte să fie centre de politici publice, de competenţă şi onorabilitate.

"Indiferent de cum vrem să-l definim, un nou val de criză se ridica tot mai puternic în aceste zile. Căderea burselor, neîncrederea investitorilor şi lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac să nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea şi victimele sale. Cine şi cât de dramatic va fi lovit sunt întrebările momentului, la care analiştii vin cu răspunsuri timide, şovaielnice, de limitare a pierderilor", scrie Geoană pe blogul său.

În opinia sa, nu este doar firesc, ci şi obligatoriu să discutăm despre cum facem ca România să reziste "furtunii iscate pe pieţele internaţionale".

"Suntem foarte vulnerabili la evoluţiile globale şi dovezile cele mai bune sunt atât deprecierea leului, cât şi prăbuşirea Bursei de la Bucureşti din ultimele zile. Pentru că, aşa cum arată George Friedman, nu mai avem de-a face cu o simplă criză economică, ci cu o criză a economiei politice, pentru că lipsa de încredere în sistemul financiar a generat o lipsă de încredere în sistemul politic, este momentul ca oamenii politici să nu mai caute scuze şi să se comporte măcar o dată ca lideri. Într-o ţara ca România, în care, în ciuda unor echilibrări macroeconomice, populaţia este într-o situaţie mai dificilă decât în 2008, acest lucru este cu atât mai necesar", consideră Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului susţine că există cinci mari direcţii care stau la baza unui "proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei şi de dezvoltare pentru România".

Geoană se referă, în primul rând, la "înţelegerea de către întreaga clasă politică a gravităţii situaţiei".

"Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici, căci nu se poate să pui panseluţe înainte de a fi modernizat şcoli şi spitale şi nu se poate să coste un kilometru de şosea de 4 ori mai scump decât în Occident", susţine preşedintele Senatului.

El mai susţine înţelegerea că este necesar să se ajungă la un acord asupra a 20-50 de mari proiecte de interes naţional, care să fie duse la bun sfârşit, indiferent de guvernare, Geoană menţionând că, din încăpăţânare sau din calcul meschin, avem astăzi 40.000 de proiecte începute şi neterminate, iar această situaţie trebuie să înceteze.

Celelalte direcţii propuse de Mircea Geoană vizează înţelegerea că trebuie adusă competenţă proaspătă în politică şi în administraţie, că nu se poate face performanţă economică şi administrativă fără impunerea unor concepte precum buna guvernare, transparenţă şi responsabilitate, precumn şi înţelegerea că partidele vor trebuie ele însele să se schimbe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel