Mircea Geoană, previziuni pentru 2016

Mircea Geoană, fost ministru de Externe, anticipează un an 2016 marcat de un război pe cale largă în Irak şi Siria, de continuarea valului de imigranţi, dar și de șubrezirea mâinii de fier al Angelei Merkel şi de o Americă mai preocupată de politica internă decât de politica globală.

"Sunt pusee de instabilitate şi zone de conflict la nivelul întregii planete. Vedem o Rusia destul de agresivă, care după ce a pus piciorul în Crimeea și în restul Ucrainei a ajuns şi în Orientul Mijlociu", a declarat Mircea Geoană, duminică seară, la Realitatea TV, întrebat despre principalele evenimente din 2015 care vor conta și în viitor.

Fostul ministru de Externe a adăugat că situaţia aceasta afectează întreg Occidentul.

"Ceea ce se vede foarte puţin pregnant la noi este cum întreaga planetă se reașează cu mult zgomot, cu multă tensiune. Vom avea o perioadă prelungită de instabilitate şi risc de conflict de diverse feluri, conflict de politică monetară", a mai afirmat Mircea Geoană, amintind și despre încetinirea creșterii economice a Chinei, dar și despre un început de dificultate în piețele emergente.

Fostul ministru de Externe a atras atenția, totodată, că trăim un moment de reașezare mondială, iar "România nu îşi poate permite să fie slăbită pe interior sau neatentă la ceea ce se întâmplă în jurul nostru".

În opinia lui Mircea Geoană, țara noastră trebuia să profite economic în 2016, în condițiile în care, începând cu 1 ianuarie, Ucraina întră cu acte în regulă în zona liberă de schimb a Europei. "Graniţa economică a Europei se mută de pe Prut, nu mai suntem ultima frontieră economică. Trebuie să ne înarmăm firmele noastre să treacă Prutul, în sensul economic", a adăugat Geoană. 

De asemenea, tot de la 1 ianuarie Iranul începe să iasă gradual de sub embargoul şi sancţiunile economice care i-au fost impuse. "Iată două pieţe mari, pe care putem să ne impunem", a detaliat fostul ministrul de Externe.

"Mai multă aplecare către economie n-ar strica în zona de politică externă românească. (...) Istoria nu mai are răbdare cu acele ţări care nu îşi apără interesele", a mai spus Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel