Mircea Geoană, în faţa oficialilor UE: O unitate fără precedent a ceea ce se cheamă Vestul democratic

Mircea Geoană, în faţa oficialilor UE: O unitate fără precedent a ceea ce se cheamă Vestul democratic / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană, în faţa oficialilor UE: O unitate fără precedent a ceea ce se cheamă Vestul democratic / Foto: Facebook Mircea Geoană

Mircea Geoană susține că NATO este singura care poate oferi tuturor predictibilitatea investiţiilor în apărare.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în faţa oficialilor Uniunii Europene, prezenţi luni la Conferinţa vizând Bugetul Anual, că singura care poate oferi tuturor predictibilitatea investițiilor în apărare este Alianţa Nord-Atlantică.

"Observăm o unitate fără precedent de la un capăt la altul a ceea ce se cheamă Vestul democratic. În întâlnirile care au avut loc în afara NATO, în cadrul Procesului Ramstein, sunt 44 de naţiuni – 44! – ajutând Ucraina să câştige războiul. 44! Noi suntem doar 32 în curând, ceilalţi sunt partenerii noştri din toată lumea, în ceea ce numim Procesul Ramstein. NATO îşi îndeplineşte misiunea încercând să ajute şi nu să izoleze Ucraina. Uniunea Europeană a făcut lucruri remarcabile pentru Ucraina. E fără precedent ce aţi întreprins, puteţi fi mândri, iar noi încurajăm puternic acest lucru. Unitatea politică e prezentă între noi, sperăm că societăţile noastre democratice vor fi îndeajuns de reziliente ca să susţină efortul. Celălalt aspect e că noi nu avem suficientă capacitate industrială pentru a satisface nevoile noastre, ca NATO, probabil că la fel şi dumneavoastră, ca state membre ale Uniunii Europene. Şi, de asemenea, că nu avem predictibilitate pentru industrie în ce priveşte creşterea producţiei.

Dacă aş fi CEO-ul unei mari companii militare/tehnologice, m-aş uita la exemplul Covid-19. A fost vârful unei cereri de vaccin, după care a luat-o la vale. Aveau nevoie de predictibilitate. În această privinţă, NATO poate ajuta şi ajută. Când aveţi în NATO un gaj de investiţii precum şi procesul de planificare a apărării NATO, aceasta e calea de a avea 32 de naţiuni cu toate bugetele laolaltă, predictibilitatea de a şti unde să investeşti şi fiecare membru al UE îşi exercită partea sa. Nu încercaţi să creaţi divergenţe artificiale în acest proces care ajută industria (…). Aceasta poate ajuta Uniunea Europeană să evite fragmentarea, care este imensă în Europa", a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană face apel la solidaritate strategică: Nu avem suficiente resurse separate

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a făcut apel la solidaritate strategică. 

"Termenul aici ar trebui să fie solidaritate strategică. Nu avem suficiente resurse separate, trebuie să folosim mai bine ceea ce investim în apărare, în economie, în energie, în ce avem nevoie să facem, în microprocesoare, într-un mod care să fie convergent, nu divergent. Pentru că balanţa economică a puterilor se deplasează din Europa spre Asia şi nu doar spre China, dar şi spre celelalte naţiuni, trebuie să fim foarte, foarte atenţi în a ne asigura că ne respectăm unii pe alţii. Ambiţiile sunt absolut fireşti, dar trebuie orientate într-un fel care să fie convergent", a declarat Mircea Geoană în cadrul primei dezbateri tematice, intitulată "Investind în descurajare – Un buget pentru securitate şi apărare".

Totodată, Mircea Geoană spune că cel mai bun lucru pentru România este de a ne asigura că păstrăm parteneriatul cu NATO şi UE mai strâns ca niciodată. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel