Mircea Geoană: Acest subiect este prea important

Mircea Geoană
Mircea Geoană

Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, şi-a exprimat convingerea miercuri, la finalul celei de-a VII-a ediţii a Bucharest Forum, că România va asigura o preşedinţie de "bună calitate" a Consiliului Uniunii Europene, indiferent de dificultăţi.

"Sunt absolut convins că, indiferent de dificultăţile de orice fel, România va asigura o preşedinţie de bună calitate. Astfel de oportunităţi apar o dată sau de două ori la o generaţie. Cred că, în pofida diferenţelor noastre sau a modalităţilor noastre unice de a purta discuţiile, acest subiect este prea important ca să nu ne mobilizăm în toate sectoarele şi în întreaga societate", a declarat el.

Fostul ministru de Externe a vorbit despre intenţia de a organiza, alături de celelalte şapte institute Aspen din Europa, în aprilie 2019, în perioada în care România va deţine Preşedinţia Consiliului UE, o nouă conferinţă, destinată cu precădere tinerilor. În context, el s-a declarat optimist în ceea ce priveşte viitorul Europei.

"Chiar dacă oamenii sunt oarecum pesimişti uneori sau nu prea optimişti legat de viitorul Europei, eu sunt un optimist în ceea ce priveşte Europa. Nu doar pentru că noi suntem piesa lipsă într-un mare puzzle de reechilibrare a lumii, între America şi China, dar cred că avem multe de oferit.

Da, suntem puţin apatici şi pesimişti, dar trebuie să ne gândim că, aici, ceea ce avem pe continentul nostru este uimitor şi mă întreb ce ar face alte ţări dacă ar avea arsenalul, să zic aşa, de care dispunem noi. Avem tradiţie, civilizaţie, cultură, cunoştinţe şi expertiză. (...) Noi suntem o poartă şi vom continua să rămânem. Nu credem că trebuie să existe zone tampon. Noi credem în consolidarea apărării şi securităţii, însă credem că acest lucru se face prin cooperare", a spus Geoană, conform traducerii oficiale.

O sută de ani de la Marea Unire

"România a realizat multe lucruri uimitoare, a făcut multe lucruri deosebite în ultimii ani şi am avut norocul de a urca în ultimul vagon al trenului către instituţiile europene prin aderarea la Uniunea Europeană, aşa că nu trebuie să uităm de vecinii noştri şi de ţările din întreaga lume despre care ştim că se află în situaţii grele", a punctat fostul ministru de Externe.

Bucharest Forum 2018, desfăşurat în perioada 8 - 10 octombrie, a fost organizat de Institutul Aspen România şi Biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Cercului Militar Naţional, Ministerului pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat şi Băncii Naţionale a României. Evenimentul a reunit oficialităţi de rang înalt, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului academic, experţi şi jurnalişti din Europa, Asia, Africa, America şi Australia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel