Mircea Geoană, după Summitul NATO: Asistăm la vremuri foarte complicate

Mircea Geoană, secretar general adjunct al alianței Nord-Atlantice, a vorbit despre cum au decurs discuțiile de la Summitul NATO de la Bruxelles. 

Mircea Geoană, secretar general adjunct al alianței Nord-Atlantice, a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit despre întâlnirea liderilor lumii, dar a tras și o concluzie în urma discuțiilor la nivel înalt.

”Asta face de fapt tăria alianței Nord-Atlantice, pentru asta suntem cea mai de succes alianță din istoria umanității pentru că știm întotdeauna să ne adaptăm la un context în schimbare. Președintele Biden a adus, din momentul în care a câștigat alegerile în America, un suflu nou pentru alianță. Este un om care cunoaște alianța, are o carieră de decenii pe care a dedicat-o relațiilor internaționale și ieri a fost într-un fel catalizatorul unui Summit foarte, foarte bun.

”Vremuri foarte complicate”

În esență, a fost mai mult decât un element de natură personală. Este clar că, în acest moment asistăm la vremuri foarte complicate, asistăm la o perioadă de mare transformare la nivel internațional și este și rivalitate între sistemul democratic din care facem și noi parte și sistemele autocratice care, din păcate, devin mai periculoase și mai doritoare să schimbe regula jocului. Asistăm la transformări în zona tehnologică, asistăm la transformări în zona societăților noastre. Aceasta face de fapt forță alianței, unu să ne adunăm atunci când ne este greu și doi să fim capabili să ne adaptăm unui mediu internațional care este într-o profundă modificare.

Deciziile luate pentru a întări dimensiunea politică, concentrarea politică, consultarea politică pe orice temă de securitate, NATO rămâne principala platformă transatlantică de dialog pe probleme de securitate a fost reconfirmată. Aici discutăm despre probleme de securitate la Marea Neagră, aici discutăm despre omogenitatea flancului estic, aici discutăm despre răspunsul nostru la 360 de grade împotriva oricărei amenințări care ar putea apărea. Liderii noştri au vorbit ieri, despre descurajare și apărare și ne interesează și pe noi în România și în alte zone”, a declarat Mircea Geoană.

Joe Biden, față în față cu Vladimir Putin

Întrebat despre întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, Mircea Geoană a spus că mesajul va fi foarte clar.

”Preşedintele Biden a menționat intervenția pe care a avut-o la Summitul B9 de acum câteva săptămâni găzduit de către România unde a dorit, în mod explicit, să transmită un mesaj suplimentar de asigurare și de confort strategic pentru flancul estic care rămâne de la Kaliningrad și Marea Baltică până la noi, în Marea Neagră, o zonă extrem de complexă.

Avem întradevăr, în federația rusă o țară care a ales, din nefericire spunem noi, o suită de acțiuni și să aplice acțiuni agresive și ostile în toate domeniile de acțiune de natură militară și securitară, de la militarizarea climei, de la proiectarea de forță și echipamente de ultimă generație din Nord în Marea Baltică, în Marea Neagră, Mediterană acțiuni de natura atac cibernetic. Inclusiv faptul că Rusia permite pe teritoriul său să găzduiască grupuri de crimă organizată în domeniul cibernetic, așa cum am văzut recent, este încă o dovadă a faptului că Rusia este permisivă acestui lucru.

În mod clar, președintele Biden, cunoscându-l, va spune extrem de clar președintelui Putin ca aceste acțiuni sunt inacceptabile și, în același timp, așa cum facem și noi la NATO, o să găsească și două trei sau poate mai multe zone de dialog și de colaborare pe schimbări climatice, echilibru strategic, controlul armamentului. Sunt câteva zone unde federația rusă reprezintă un jucător important și unde dorim să avem o relație și un dialog constructiv", a spus Mircea Geoana la News Hour with CNN.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy