Mircea Dușa: A pune la dispoziție informații CCR nu este o greșeală

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a precizat, miercuri, la RFI, că politicienii nu ar trebui să pună presiune pe judecătorii Curții Constituționale, însă faptul că se pun date și documente la dispoziția CCR, ”ca la orice instanță”, nu este, în opinia sa, o greșeală, ci mai degrabă un ajutor.

Social-democratul Mircea Duşa consideră că "disputa pe numărul de electori ar fi fost tranşată, dacă primarii îşi făceau datoria din punct de vedere al realizării listelor electorale. Indiferent care va fi decizia Curţii Constituţionale, Guvernul şi membrii Guvernului, instituţiile statului vor respecta această decizie", menționând că "lista electorală permanentă trebuie ţinută la zi, ceas de ceas".

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul a informat că USL va ”pune la dispoziţia Curţii Constituţionale toate aceste date, iar Curtea va analiza cu rigurozitate documentele şi va lua o decizie", arătând că reprezentanții Uniunii ar dori ca judecătorii CCR să țină cont în procesul de validare a referendumului noile date demografice care certifică faptul că populația României a scăzut.

"Institutul Naţional de Statistică face recenzarea populaţiei, există date statistice, dar nu trebuie să confundăm lista electorală cu datele pe care le are Institutul Naţional de Statistică. Repet, listele electorale trebuie realizate de către primari şi de către instituţiile care colaborează cu primarii, respectiv Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţiile de Evidenţă Informatizată a Persoanelor. Cred că de acum încolo, trebuie să fie învăţătură de minte că lista electorală permanentă, aşa cum prevede legea, trebuie ţinută la zi, zi de zi şi ceas de ceas", a declarat, miercuri, Mircea Dușa.

În opinia ministrului pentru Relația cu Parlamentul, "politicienii nu trebuie să facă presiuni asupra Curţii Constituţionale, dar nu putem să stăm nici indiferenţi la ceea ce se întâmplă".

Mircea Dușa a mai susținut că nu este faptul că la Curte se depun documente și date pentru informarea corectă a judecătorilor CCR. "Faptul că se pun date şi documente la dispoziţia Curţii Constituţionale, ca la orice instanţă nu cred că este o greşeală. Trebuie ca atunci când va fi dată decizia Curţii Constituţionale, să fie dată pe elemente şi pe date care vizează realitatea. Or punând la dispoziţie informaţii Curţii Constituţionale nu cred că este o greşeală, cred că este chiar un ajutor", a apreciat social-democratul.

În schimb, Mircea Dușă este sceptic în legătură cu o posibilă reconciliere pe scena politică, între USL și Traian Băsescu. "Dacă fiecare va respecta Constituţia şi atribuţiile constituţionale pe care le are fiecare, în statul român instituţiile pot colabora. Însă am anumite îndoieli, pentru că de multe ori, PDL-ul şi mai ales preşedintele suspendat Traian Băsescu azi afirmă un lucru, mâine afirmă cu totul altceva. Acum două zile, parcă înjura şi trimitea pe toată lumea nu ştiu pe unde, acum vrea reconciliere!", a mai adăugat Mircea Dușa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel