Mircea Dușa, vizită în Portugalia. Amenințările internaționale, pe agenda discuțiilor

Contextul de securitate internaţională, riscurile şi ameninţările care apar la nivel global şi regional, precum şi măsurile care trebuie luate atât la nivel NATO şi al Uniunii Europene au fost discutate, joi, de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, şi ministrul portughez al Apărării, Jose Alberto Azeredo Ferreira Lopes, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). 

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat şi pe tema cooperării bilaterale dintre România şi Portugalia. 

"Un punct important al agendei de discuţii a fost Summit-ul NATO de săptămâna viitoare şi interesele comune ale României şi Portugaliei pentru adoptarea unor măsuri coerente şi echilibrate pe toate flancurile, atât cel estic, cât şi cel sudic al NATO şi UE. De asemenea, un punct de interes comun al celor două ţări îl reprezintă securitatea maritimă. Ambii demnitari susţin necesitatea adoptării unei noi declaraţii comune NATO-UE, care să sublinieze încă o dată solidaritatea transatlantică", se precizează în comunicatul MApN. 

Mircea Duşa a mulţumit ministrului portughez pentru contribuţia adusă la eforturile aliate de întărire a măsurilor de asigurare pe flancul estic prin afilierea unui batalion de manevră la Brigada Multinaţională Sud - Est de la Craiova şi prin încadrarea cu personal a elementelor NATO de comandă - control de pe teritoriul României. De asemenea, secretarul de stat a apreciat sprijinul oferit de portughezi în intărirea misiunilor de poliţie aeriană în România. 

În context UE, cei doi demnitari au convenit să intensifice dialogul româno - portughez în domeniul apărării în vederea pregătirii şi exercitării de către România a viitoarei Preşedinţii UE. Secretarul de stat a menţionat că printre priorităţile mandatului României se va număra şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), iniţiativele precum Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF) reprezentând trecerea apărării europene la un nivel superior. 

Programul de înseztrare

În privinţa cooperării bilaterale, ambii demnitari au apreciat progresul semnificativ înregistrat odată cu demararea programului Avion multirol al forţelor Aeriene. 

"Programul de înzestrare cu avioane F-16 Fighting Falcon îşi dovedeşte importanţa strategică nu doar pe plan naţional, ci şi la nivel regional, întărind capacitatea României de a răspunde într-o manieră adecvată cerinţelor de descurajare şi apărare specifice regiunii Mării Negre. Aşadar, unul dintre domeniile prioritare de dezvoltare a cooperării bilaterale rămâne cel tehnico-militar", a precizat Mircea Duşa. 

În acest sens, cei doi demnitari s-au consultat asupra posibilităţii de a continua colaborarea pentru realizarea capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forţelor Aeriene. Mircea Duşa a subliniat că prioritatea imediată a României este completarea primei escadrile de avioane F-16 Fighting Falcon, în paralel cu implicarea industriei naţionale de apărare în acest program. 

Printre alte domenii de cooperare bilaterală au mai fost identificate şi intensificarea activităţii comisiilor mixte româno - portugheze în domeniul militar, informaţiile militare, participarea la exerciţii multinaţionale, învăţământul militar şi apărarea cibernetică. 

Din delegaţie au făcut parte generalul de flotilă aeriană Lian Someşan, ambasadorul României în Portugalia, Ioana Bivolaru, şi ataşatul român al apărării, comandor Adrian Duţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel