Mircea Drăghici, deputat PSD: SEMNAL CLAR primit de Iohannis. Dezinformare în CE

Mircea Drăghici deputat PSD
Mircea Drăghici deputat PSD

Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeș și secretar al Camerei Deputaților, atrage atenția, miercuri, într-o postare pe Facebook, că președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, s-ar fi informat mai bine despre justiția din România, dovadă stând schimbarea sa de discurs cu privire la Legile Justiției.

Iată postarea lui Mircea Drăghici: 

”Dacă dăm la o parte interpretările partizane privind declarațiile recente ale președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, despre justiția din România, rostite la Bruxelles în contextul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, concluzia certă este că oficialul european s-a informat mai bine despre justiția din România.

”Încredere în sistemul judiciar românesc”

Dacă inițial, în scrisoarea trimisă președinților celor două camere ale Parlamentului Români, Juncker își exprima „îngrijorarea despre ultimele evoluții în aceste domenii în România", de această dată președintele CE a repetat de mai multe ori în declarațiile sale că are „încredere deplină în sistemul judiciar românesc".

În urmă cu o săptămână, șeful Comisiei le scria președinților Parlamentului Român că „schimbările adoptate de Parlament asupra legilor justiției, precum și amendamentele în discuție despre codurile penale și legile privind corupția și conflictul de interese riscă să pună sub semnul întrebării progresul României". Acum însă domnul Juncker ne dă asigurări că dacă Parlamentul va ține cont de observațiile Curții Constituționale asupra legilor justiției, atunci nu doar că nu mai e niciun risc privind independența justiției și lupta anti-corupției, ba mai mult România ar putea fi primită în spațiul Schengen. „Așteptăm deciziile Curții Constituționale și dacă totul decurge cum trebuie asigurăm locul României în spațiul Schengen", a declarat Juncker la Bruxelles. Iar această declarație ne arată că președintele CE a ținut cont de recomandarea făcută de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în scrisoarea de răspuns la critica de acum o săptămână a oficialilor europeni, cărora le spuneau că „ne-am fi așteptat, desigur, ca analiza Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunțarea Curții Constituționale asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar, astfel încât descrierea să se raporteze la o imagine cuprinzătoare și obiectivă a reformei justiției din România".

Se pare deci că până la urmă a fost totuși o dezinformare la nivelul Comisiei Europene cel puțin în ce privește stadiul și modul în care s-au desfășurat dezbaterile în România cu privire la Legile justiției. De această dată Junker nu a mai pomenit nimic despre lipsa de transparență și a subliniat că toate concluziile trebuie trase după exprimarea Curții Constituționale, ceea ce înseamnă că a acceptat obiecția ridicată de cei doi președinți ai Parlamentului din România. 

[citeste si]

Exprimarea ipotetică a lui Juncker despre respectarea deciziilor Curții Constituționale, că „dacă legile rămân așa [adică nu sunt modificate în acord cu deciziile CCR] discutăm altfel despre Schengen și MCV (...)" este superfluă pentru că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, nu opționale, iar reprezentanții majorității parlamentare din România nu au pus niciodată în discuție acest lucru.

De altfel, președintele PSD a subliniat imediat după declarațiile lui Juncker și Iohannis de la Bruxelles că este de acord cu abordările celor doi și că modificările cerute de Curtea Constituțională vor fi realizate în cel mai scurt timp în Parlament.

Dezinformare în CE? 

Nu în ultimul rând, este interesant de observat că atunci când a fost întrebat despre faptul că ar fi fost dezinformat în această chestiune, președintele Comisiei Europene a ținut să precizeze că „sistemul judiciar din România funcționează și nu putem spune același lucru despre toate statele europene". Această declarație reprezintă o aluzie destul de directă la criticile de la Bruxelles asupra modificărilor din sistemele de justiție din Ungaria și Polonia. Deci Juncker ne spune foarte clar că reforma justiției din România nu poate fi comparată cu cele din Ungaria și Polonia care au generat îngrijorări mari în Uniunea Europeană.

În concluzie, modificarea de ton, renunțarea la anumite sintagme, cum ar fi „îngrijorările" sau „riscurile" exprimate în legătură cu reforma justiției din România ne arată o schimbare clară a abordării președintelui Comisiei Europene, schimbare care nu poate fi pusă decât pe seama unei informări mai bune asupra reformei justiției din România.

Semnalul primit de Iohannis

Foarte importantă în acest context este și declarația președintelui Iohannis care a precizat că „problema justiției trebuie să o rezolvăm în România. Degeaba așteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluție. Soluția este la noi". Așadar, semnalul primit de Iohannis este foarte clar: Uniunea Europeană nu se va mai implica în acest proces, iar cei din România care până acum au dezinformat oficialii europeni în speranța că vor determina un arbitraj din partea acestora nu vor primi satisfacție.”

Intertitlurile și îngroșările aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel