Mircea Diaconu, zi importantă în PE. Inițiativă la Bruxelles

În contextul manifestărilor prilejuite de Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, la sediul din Bruxelles al Parlamentul European va avea loc marți, 26 iunie, conferința intitulată „Patrimoniul cultural în Europa: legătura dintre trecut și viitor".

Organizată la inițiativa președintelui forului legislativ, Antonio Tajani, cu participarea Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și în strânsă colaborare cu Comisia pentru Educație și Cultură a Parlamentului European, conferința își propune să dezbată provocările sectorului cultural și să sporească nivelul de conștientizare a importanței sociale și economice a culturii și patrimoniului.

Principalele teme de discuții vor fi patrimoniul cultural și apartenența la Europa, conservarea, promovarea, inovarea și potențialul economic al patrimoniului cultural. Elementul de inedit al evenimentului îl reprezintă intercalarea în programul de dezbateri a unor spectacole muzicale în direct și a unei expoziții de jocuri video.

Mircea Diaconu va conduce dezbaterile

În calitate de raportor și observator al Parlamentului European pentru Anul European al Patrimoniului Cultural, Mircea Diaconu va conduce dezbaterile atelierului privind conservarea și promovarea patrimoniului. Deputatul, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură, consideră inițiativa privind desfășurarea conferinței de la Bruxelles ca fiind o mică victorie, deoarece "aduce cultura mai aproape de inima societății și a politicii europene și oferă o platformă necesară pentru colaborare și schimburi de bune-practici pentru toți actorii culturali, din toate statele membre ale Uniunii Europene."

"Exact aceasta a fost și intenția din spatele propunerii mele inițiale privind dedicarea unui An European patrimoniului cultural", a mărturisit Mircea Diaconu.

Deputatul consideră că deși s-au făcut pași importanți, Uniunea Europeană e încă departe de a recunoaște și de a folosi pe deplin potențialul întregului domeniu cultural:

"Ne-am obișnuit să percepem cultura ca pe un element decorativ opțional al existenței noastre, fie că vorbim de nivelul individual, de cel național sau chiar de cel european. Nimic mai greșit. Domeniul cultural, cu tot ce ține de el, nu e opțional, ci imperativ coeziunii sociale și supraviețuirii civilizației europene. El nu e decorativ, ci esențial creșterii economice și succesului politicii interne și externe a Uniunii Europene."

Între participanții la conferință se vor afla și regizorul român Radu Mihăileanu, directorul general adjunct al UNESCO, Xing QU, reprezentanți ai unor instituții culturale emblematice pentru Europa, ca Acropolis și Louvre, precum și Luca Jahier, Președintele Comitetului Economic și Social European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel