Mircea Diaconu candidează pentru un nou mandat de senator

mircea_diaconu
mircea_diaconu

Senatorul PNL Mircea Diaconu va candida pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din 9 decembrie, având în vedere că interdicţia de a ocupa funcţii publice nu se aplică și în cazul drepturilor electorale.

"Voi candida şi candidez exact în acelaşi colegiu şi cine are chef să mă conteste are o lună să mă conteste şi se judecă rapid contestaţia lor asupra candidaturii. În subiectul ăsta este mandatul existent, nu cel următor", a susţinut Mircea Diaconu, pentru Mediafax.

Referitor la decizia incompatibilitatea sa, Diaconu a precizat că nu își va da demisia din Senat

Mircea Diaconu a susţinut că interdicţia de a ocupa funcţii publice nu se aplică în cazul drepturilor electorale - de a alege şi de a fi ales.

"Interdicţia este pe funcţii publice, dar fac excepţie cele electorale. A alege şi a fi ales este un drept constituţional care nu poate fi (interzis - n.r.) urmare a unei sancţiuni administrative, cum este asta. Deci, trebuie să omori oameni, trebuie să faci alte chestii ca să-ţi restrângă drepturile civile", a susţinut Diaconu.

Senatorul liberal a precizat că a înştiinţat conducerea Senatului cu privire la faptul că a solicitat revizuirea deciziei ICCJ privind situaţia sa, iar procedura juridică este în desfăşurare.

"Dacă ţin cont de ea bine, e treaba lor, şi vorba aia, plenul e suveran", a adăugat liberalul.

Mircea Diaconu a fost ales, în 2008, senator în colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală nr.03 Argeş.

La solicitarea liderului de grup al PNL, Biroul Permanent a decis, în urmă cu o săptămână, amânarea discuţiei privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, pentru lămuriri suplimentare din partea ICCJ.

Inspectorii ANI au sesizat, în 2011, Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, precum și un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat liberalul, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa", pe care a promovat-o în funcţia de regizor artistic al instituţiei,

În data de 4 ianuarie 2012, a fost începută urmărirea penală împotriva lui Mircea Diacoonu, pentru ca în 19 iunie, Diaconu să-și dea demisia din funcția de ministru al Culturii, după ce, cu o zi înainte a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său.

ICCJ a hotărât că Mircea Diaconu a fost incompatibil, întrucât a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.

Potrivit legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel