Mircea Coşea, explicații privind o lege așteptată de românii care au suferit din cauza Guvernului 'Boc-Băsescu'

Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice şi a programului de austeritate al Guvernului 'Boc-Băsescu', însă proiectul ar trebui rescris, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Mircea Coşea.

'Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice şi a programului de austeritate al Guvernului Boc-Băsescu. Există o categorie care trebuie să fie salvată. Această categorie nu înseamnă toţi cei care au luat credite, înseamnă cei care se află într-o situaţie prin două puncte de vedere explicabilă: în primul rând sunt victime ale unor politici bancare rău intenţionate şi aici mă refer la contractele cu clauze incriminatorii şi mai ales politica pe care băncile au dus-o în legătură cu creditele în franci elveţieni; iar în al doilea rând este problema efectelor crizei care a creat în România o masă întreagă de oameni care nu au mai putut să respecte obligaţiile pe care şi le-au luat în orizontul pe care îl aşteptau. Criza şi mai ales austeritatea au făcut ca anumiţi oameni să intre într-o situaţie disperată. Această categorie trebuie să fie protejată, această categorie, nu toată lumea', a spus Coşea.

[citeste si]

Potrivit acestuia, ideea dării în plată ar fi necesară pentru o anumită perioadă de timp. El a mai spus că în forma actuală legea dării în plată arată că a fost scrisă 'cu dedicaţie' pentru anumite categorii care nu au nimic de-a face cu efectele crizei economice.

'Legea, în forma în care a fost scrisă, este cu dedicaţie, ea se referă la categorii care nu au nimic de-a face cu efectele crizei şi sunt oameni care vor să-şi rezolve anumite probleme de investiţii greşite prin această politică de dare în plată', a arătat Coşea.

Legea salarizării unitare

În ceea ce priveşte legea salarizării unitare, Coşea a afirmat că aceasta există şi ar trebui pusă în practică şi reglementate dezechilibrele. 'Legea salarizării unitare - avem o lege a salarizării din 2008, dacă nu mă înşel, care nu este aplicată, care a fost nu corectată, ci destabilizată printr-o serie de hotărâri de guvern care au dus la mari dezechilibre în salarizare, unele chiar ridicole. Dacă discutăm despre necesitatea unei legi a salarizării, noi suntem de părere că legea există, iar acum este necesar să fie pusă în practică şi să se reglementeze dezechilibrele care au avut loc până acum. Există trei variante pe care le rediscutăm astăzi, iar aceste trei variante nu beneficiază de o explicaţie care să dea cetăţeanului încredere în această lege', a susţinut coordonatorul strategiei economice a UNPR. Acesta a făcut referire şi la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind pensiile.

'Trebuie să vă spun că este absolut uimitor - declaraţia domnului preşedintele Klaus Iohannis conform căreia avem greutăţi din punctul de vedere al plăţii pensiilor şi ne aşteaptă în viitorul nu foarte îndepărtat o problemă majoră cu pensiile. Declaraţia seamănă cu cea a domnului preşedinte Băsescu în 2012, când anunţa exact acelaşi lucru. Pe de altă parte, credem că astfel de declaraţie, chiar dacă a avut să zicem o notă politică, poate de nemulţumire faţă de Guvern, creează în societatea românească o stare de panică şi de nemulţumire care cu greu va putea fi stinsă. (...) Trebuie spus foarte clar că sistemul de pensii în România nu este cel care ni-l dorim, din păcate nimeni în lumea aceasta nu a inventat altul până acum. Sistemul pensiilor private nu funcţionează', a menţionat Mircea Coşea.

În opinia sa, trebuie dezvoltată capacitatea de colectare de venituri pentru alimentarea fondului de pensii prin crearea de locuri de muncă şi prin investiţii. 'Dacă vorbeşti despre pensii ameninţând că nu se vor mai plăti, iar în calitate de guvernant tehnocrat, adică în ghilimele mare specialist, nu dai soluţii, asta înseamnă că situaţia este foarte gravă şi ne aşteptăm la mişcări sociale pentru că s-a aprins un foc care va alimenta nemulţumiri. Credem că sistemul de pensii trebuie să fie regândit, însă acest lucru este o operaţiune de lungă durată', a mai afirmat Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel