Mircea Coşea, avertisment după creşterea inflaţiei: Vine o iarnă ca la Stalingrad. E foarte grav!

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează asupra unei crize iminente odată cu creşterea inflaţiei şi spune că efectele vor fi vizibile cu adevărat în iarnă. Ba mai mult, spune profesorul, există riscul trecerii de la "iarna comunistă la iarna capitalistă".

"Cifrele legate de inflaţie sunt o dovadă că ce am tot discutat este o realitate, şi anume că suntem într-o situaţie în care preţurile cresc, inflaţia este accelerată. Lucrul cel mai complicat este că nu avem speranţa că această inflaţie va scădea în viitor. De ce? Pentru că suntem sub incidenţa inflaţiei internaţionale. Ea a început la materialele de construcţie, la energie. Dar în România nu s-a luat nicio măsură. 

PNRR-ul presupune investiţii în infrastructură, dar va trebui să importăm materiale de construcţii pentru că nu le mai fabricăm în ţară. Deci preţurile vor creşte şi în direcţia asta. 

Avem o producţie record de cereale, legume, fructe, dar în acelaşi timp aruncăm produsele pe câmp, pentru că nu avem capacitatea nici să le colectăm, nici să le prelucrăm. Deci importăm mâncare, preţurile cresc şi aici. Lucrul cel mai grav, însă, e tariful la energie. Sigur că fiecare consumator va fi afectat, nu numai cei vulnerabili, chiar şi cei din clasa mijlocie. O dublare a facturii la energie îi va afecta şi pe cei care au salariul între 700 şi 900 de euro pe lună. Însă efectul e mult mai grav, pentru că această creştere afectează producţia din România. Costurile producţiei româneşti vor fi mai mari, nu vor mai fi competitive, importul va creşte şi ajungem într-o situaţie de criză absolută", a declarat Mircea Coşea la România TV.

Semnal de alarmă pentru iarnă. "Va fi o iarnă ca la Stalingrad, frigul ne va omorî"

"Cifrele apărute sunt dovada că decidenţii politici ar trebui să intre în realitatea lucrurilor, să înţeleagă că situaţia e gravă, că cifrele despre creşterea veniturilor sunt o medie raportată la un an foarte prost. Per ansamblu, veniturile nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult. Intrăm într-o criză care îi va afecta pe mulţi. 

În iarna aceasta, România va suferi de la mic la mare. Iar eu, ca supravieţuitor al comunismului, trebuie să vă spun că mi-e tare teamă că vom ajunge de la frigul comunist la frigul capitalist. Nu s-a făcut nimic în direcţia asta şi trebuie să vorbim sincer. Toate jocurile politice care nu privesc pe nimeni trebuie să înceteze rapid, trebuie să existe înţelegere între cei care ne guvernează, ca să punem la punct programe de ieşire din iarnă. Va fi o iarnă ca la Stalingrad, frigul ne va omorî, o să vedeţi că e foarte grav. Nu vreau să sperii lumea, dar din calculele mele, cineva care câştigă 2000-2500 de lei nu va putea să se încălzească , să se spele cu apă caldă, nu va putea să aibă un bec mai mare de 25 W în această iarnă. Nu va avea sursa de finanţare!", a mai spus profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel