Ministrul Sorina Pintea, despre transplant: „Lucrurile au luat-o puțin razna”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Iași, că noua conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant va face ordine în ceea ce priveşte listele de aşteptare, inclusiv transparentizarea lor. 

„În mod normal, în momentul în care în România a început să se facă transplant, transplant pulmonar, pacienţii care au avut recomandare trebuie să se înscrie pe o listă şi să fie evaluaţi. (...) Până la urmă, cred că urmare a schimbării conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant, se va face ordine şi în aceste liste, inclusiv transparentizarea, publicarea lor pe site-ul Agenţiei. (...) Lucrurile au luat-o puţin razna. Eu nu sper, eu sunt convinsă că noua conducere va rezolva aceste probleme, inclusiv informarea pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Conform ministrului, pacientul care nu poate beneficia de transplant din cauza complicaţiilor, poate beneficia în străinătate de această operaţie, dacă găseşte o clinică care să preia cazul.

Transplantul pulmonar în Austria

„Noi avem protocolul valid cu Eurotransplantul, în acest moment, dar Austria, de exemplu, nu face pentru nimeni transplant pulmonar în acest moment. Va relua transplanturile cu străinătatea în 2019, pentru Slovenia. Noi am fost chemaţi la discuţii pentru 2020, dar, în 24 iulie, o voi face la Budapesta şi la Viena, pentru a relua discuţiile privind pacienţii români. Sunt lucruri care trebuie clarificate, dar şi pacienţii trebuie să fie informaţi, în primul rând. S-au rulat bani pentru transplant. Nimeni, cu bani, nu te primeşte în străinătate, pentru că s-ar spune că se face trafic de organe”, a afirmat Pintea.

Eurotransplant, o fundație

Ea a explicat, totodată, că „Eurotransplant este un ONG, o fundaţie”, dar nu este singura în domeniu din Europa. „Sunt mai multe fundaţii în Europa care se ocupă de problema transplantului. E adevărat că noi suntem cel mai aproape de Eurotransplant, dar pentru a accede la orice fundaţie de acest gen nu este suficient să ai cotizaţia pregătită, pentru că am auzit discuţii că nu a plătit România. Un milion de euro pentru România nu este o problemă. Trebuie să fim pregătiţi din punct de vedere tehnic, să ai centre acreditate, supervizate de echipele care vin din străinătate să facă acest lucru. Sunt mult mai mulţi paşi decât se spune”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel