Ministrul Sănătății îl atacă pe Dragnea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, 'fie minte, fie nu pricepe' cu privire la declaraţiile făcute luni, de la tribuna Parlamentului, cu privire la amânarea de către Guvern a unei măsuri care ar micşora preţul medicamentelor.

'Minciunile emise astăzi în Parlament de liderul unui important partid politic sunt tare gogonate. Iată de ce: 1. Nici pomeneală ca românii să plătească în prezent preţuri mai mari la medicamente. Domnul Dragnea fie minte, fie nu pricepe. Orice pacient poate alege în continuare între mai multe variante ale aceluiaşi medicament. Ca să folosesc o comparaţie uşor de înţeles: mergem la piaţă să cumpărăm mere. Prima tarabă, cea de lângă intrare, le vinde cu 8 lei pentru că are cea mai bine poziţionată tarabă. A doua tarabă, mai la mijloc, le dă cu 5 lei. Iar ultima tarabă le vinde cu 4 lei. Merele sunt de acelaşi soi şi culoare şi noi avem libertatea să cumpărăm de la ce tarabă dorim', afirmă Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că statul compensează în prezent integral medicamentele mai ieftine şi parţiale pe cele mai scumpe, având în vedere riscul ca 'băieţii deştepţi' din distribuţia de medicamente să cumpere toate produsele la preţuri mici din România şi să le revândă apoi în afara ţării, urmărind profitul.

'Ordinul la care s-a referit domnul Dragnea îl obligă doar pe vânzătorul de la prima tarabă să scadă preţul. În ciuda dezinformărilor domnului Dragnea şi ale amicilor dânsului, cumpărătorul (pacientul) are posibilitatea în continuare să cumpere mere şi de la celelalte tarabe. În prezent, statul compensează integral merele de la tarabele cele mai ieftine şi parţial merele cele mai scumpe. 2. Ce s-ar întâmpla dacă pofta domnului Dragnea şi a sfătuitorilor dânsului ar deveni realitate aşa, în grabă, fără nicio analiză serioasă? Băieţii deştepţi care se ocupă de distribuţie vor cumpăra toate merele cu 5 lei şi le vor duce la vânzare în altă piaţă, prin Germania sau Anglia, unde le vor da cu 8 lei. Diferenţa de preţ le intră lor în buzunar. În piaţa farma asta fac distribuitorii care se ocupă cu exportul paralel de medicamente, fenomen semnificativ în România şi în creştere în ultimii ani', argumentează ministrul Voiculescu.

El adaugă că pacienţii români sunt direct afectaţi prin faptul că multe medicamente din piaţă dispar, fiind duse de distribuitori la vânzare pe pieţe unde obţin preţuri mai mari.

'3. De ce este asta important pentru pacienţii români? Pentru că aşa dispar multe medicamente din piaţă. Există medicamente pentru care peste o treime din cantitatea intrată în România nu mai ajunge la pacient, ci este preluată direct de distribuitori şi trimisă la vânzare în străinătate. Domnul Dragnea fie face lobby de la tribuna Parlamentului pentru trimiterea în străinătate a medicamentelor care ar trebui să ajungă la pacienţii români, fie nu pricepe nimic. Refuz să iau decizii atât de importante pentru pacienţii români sub presiunea dezinformărilor emise, regretabil, de liderul unui important partid parlamentar. De aceea lucrăm la un proiect consistent care să elimine orice pericol prin care pacienţii români ar putea rămâne fără medicamente. Astfel de crize au fost frecvente în anii trecuţi şi nu vreau să mai trecem prin aşa ceva. Şi eu doresc să avem medicamente cât mai ieftine. Dar spre deosebire de domnul Dragnea şi sfătuitorii dânsului, voi face tot ce îmi sta în puteri ca aceste medicamente să rămână în România pentru români', afirmă ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, ministerul lucrează împreună cu 'cei mai buni experţi europeni' pentru aplicarea unor soluţii, iar acestea vor fi finalizate până la sfârşitul lunii viitoare.

'Desigur că sunt mari interese financiare în joc. Profiturile obţinute din scoaterea medicamentelor din România şi vinderea lor în alte ţări sunt consistente, dupa cum a constatat şi Consiliul Concurenţei. Organizaţiile de pacienţi se plâng de mult de problemele create de exporturile paralele. Lucrăm alături de cei mai buni experţi europeni la soluţii, iar până la sfârşitul lunii octombrie acestea vor fi finalizate', evidenţiază Voiculescu.

Nu se lasă intimidat

De asemenea, el mai afirmă că nu este intimidat de campania de presă care îl vizează.

'La final am un mesaj direct pentru domnul Dragnea: nu sunt deloc intimidat de campania de calomnii a cărei ţinta sunt şi care este declanşată de tabloidele şi televiziunile apropiate de actuali şi foşti membri PSD. Ştiţi de ce nu mă sperie? Pentru că 5 ani de zile, împreună cu câteva sute de oameni care nu erau şefi de partid, am adus acasă, în România, medicamentele care lipseau pacienţilor. Şi pe lângă problemele prin care treceau ei, orice calomnie sau defăimare este mărunţiş', mai spune ministrul Sănătăţii.

Liviu Dragnea i-a cerut, în discursul ţinut luni la Parlament, premierului Dacian Cioloş să dispună ca ordinul care permite micşorarea preţului la medicamente să fie emis imediat şi a acuzat Ministerul Sănătăţii că apără interesul companiilor farmaceutice în dauna poporului român.

'Vedem, de asemenea, eşecul dumneavoastră într-un domeniu foarte grav - la sutele de mii de români care plătesc preţuri mai mari la medicamente pentru că ministrul Sănătăţii din guvernul pe care îl conduceţi amână o măsură care ar micşora preţul medicamentelor. Domnule prim-ministru, şi eu şi dumneavoastră ştim că acea măsură nu este pe placul marilor producători de medicamente, dar este foarte aşteptată de românii care sunt nevoiţi să aleagă între hrană şi medicament. Ministerul Sănătăţii apără interesul companiilor farmaceutice în dauna poporului român. Practic, acest minister a ales să sprijine şi să ofere mai multe venituri celor care au deja foarte multe, negândindu-se că trebuie ajutaţi românii din clasa mijlocie şi românii care, din păcate, uneori nu au ce mânca. Domnule prim-ministru, vă cer foarte ferm să dispuneţi ca imediat ordinul care permite micşorarea preţului la medicamente să fie emis imediat', a spus Dragnea.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy