Ministrul Mihai Grindeanu: Registrul Agricol, funcționabil până la sfârșitul anului

Sorin Mihai Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, invitat miercuri la interviurile DC News Live, a semnalat de ce la nivelul administrației, România este una dintre cele mai puțin informatizate state din Uniunea Europeană. 

"La nivelul informatizării în administrație, situația din România este de mijlocul secolului XX. Ce puteți face vizavi de aceste aspecte și poate ne vorbiți și despre programele europene pentru informatică, pe care le veți deschide în viitor", i s-a adresat analistul Bogdan Chirieac ministrului Sorin Mihai Grindeanu.

"Un prim răspuns legat de informatizare și administrație. România, după 1990, s-a dezvoltat din acest punct de vedere, insular. Fiecare administrație și-a dezvoltat, dacă și-a dezvoltat, acest domeniu fără a gândi interoperabilitatea cu alte domenii. În acest moment, avem insule care arată mai frumos și sunt mai conectate la ceea ce înseamnă 2015, mă refer inclusiv la administrația centrală, și avem insule care sunt aproape virgine. Ținta noastră este ca aceste dezvoltări insulare pe tot ceea ce înseamnă, inclusiv despre ceea ce am vorbit până acum 2020 Digital Single Market, una dintre țintele majore este să facem interoperabilitatea dintre toate aceste insule. Un exemplu practic, în acest moment, se implemetează un proiect european, Registrul Agricol, unde Ministerul are parteneri toate Consiliile Județene, care, la rândul lor, au parteneri unitățile administrativ teritoriale grupate între 10-15 comune. Trebuie să fie un flux bidirecțional între autoritățile locale și cele centrale. Există o mare lentoare sau dorință de a face aceste schimburi bidirecționale. Doar că nu se va putea altfel. Registrul Agricol va funcționa până la sfârșitul anului. În această perioadă este faza de recepție la diverse județe. (...)

[citeste si]

Al doilea răspuns este cel legat de ghiduri pentru privați. Si aici este Call-ul pe cercetare, inovare, dezvoltare în IT. Este actuala PROG Operațional Competitivitatea axa 2. Din noiembrie se deschide acest Call, piața a fost extrem de dinamică, l-am avut în dezbatere publică, ne-au venit foarte multe observații, le-am preluat, le-am repus în dezbatere publică.  Este un prim astfel de sistem pe noul program care ține până în 2020. Ce conține? Sunt finanțate proiecte pe cercetare în domeniul IT&C inovare, dezvoltare și important e-commerce. Aceste programe sunt adresate întreprinzătorilor privați, inclusiv clusterelor de inovare. În România, există în prezent 8 clustere de inovare, în genral în marile centre urbane din țară, care pot depune proiecte", a precizat ministrul Grindeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel