Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu e efectuat o vizită de lucru în Olanda şi Marea Britanie pentru a discuta cu oficialii celor două ţări atât aderarea României la spatiul Schengen, cât şi modul de reorganizare al Parlamentului, după modelul celui britanic.
Cătălin Predoiu a discutat cu ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, despre aderarea la spaţiul Schengen, dar și măsurile pe care Ministerul Justiției le-a luat deja în sensul îndeplinirii recomandărilor din raportul MCV din iulie 2011.
În acest context, ministrul Justiției a arătat că dosarele Schengen și MCV sunt și trebuie să rămână separate, dat fiind termenul juridic distinct și obiectul diferit al acestora, orice altă abordare fiind contrară legislației comunitare.
În plus, oficialul român a confirmat angajamentul susţinut al tuturor instituţiilor responsabile în domeniu şi al partidelor politice reprezentate în Parlament, în sprijinul reformei. Oficialul olandez a salutat eforturile continue ale Guvernului României şi a dat asigurări că Olanda va evalua obiectiv aducerea la îndeplinire a angajamentelor României şi rezultatele efective ale amplului proces de reformă legislativă.
În ceea ce priveşte dosarul Schengen, Cătălin Predoiu a susţinut argumentele formal juridice şi tehnice care îndreptăţesc România la aderarea la spaţiul Schengen. Cătălin Predoiu s-a întâlnit în continuare cu omologul său, Ivo Opstelten, în cadrul discuţiilor fiind prezentate evoluţiile din sistemul judiciar cu relevanţă pentru MCV şi confirmate de ultimul raport de ţară, noile Coduri şi cadrul instituţional anticorupţie în România, precum şi chestiuni de interes comun cu care se confruntă ambele ministere.
La întâlnirea cu reprezentanţii britanici, o atenţie aparte în cadrul discuţiei a fost acordată rezultatelor concrete pe care autorităţile de la Bucureşti le-au atins în reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi sprijinirea mediului de afaceri, rezultate confirmate de raportul de ţară al Comisiei Europene din 20 iulie 2011.
Noul Cod Civil va reforma sistemul judiciar
De asemenea, au fost abordate aspecte precum structura sistemului judiciar român, independenţa magistraţilor, procesul de redistribuire a resurselor umane în sistemul judiciar prin desfiinţarea instanţelor şi parchetelor care nu funcţionează sau care au un volum redus de activitate şi pregătirea implementării noului Cod Civil, accentul fiind pus pe capacitatea unui sistem judiciar reformat şi modern de a exporta încredere la nivel european.
În continuare, Cătălin Predoiu a arătat importanţa pe care Guvernul român a acordat-o reformei Justiţiei prin plasarea acestui domeniu la vârful agendei de guvernare şi susţinerea de către întreaga clasă politică a amplului proiect al noilor Coduri fundamentale ale României, demonstrată prin vasta majoritate cu care proiectele au fost adoptate de Parlament.
"Parlamentul României a sprijinit foarte puternic reforma sistemului legislativ propusă de Ministerul Justiţiei. Există un parteneriat de facto între minister şi Parlament. Lucrăm foarte bine cu şefii Comisiilor Juridice din cele două Camere, Daniel Buda şi Toni Greblă, cu ceilalţi membri ai comisiilor. În ultimii ani, Parlamentul României şi-a schimbat politica faţă de anchetarea propriilor membri şi a adoptat o poziţie constructivă faţă de acţiunile sistemului judiciar. Am prezentat această nouă abordare, care este foarte apreciată în statele europene, din câte am constatat. Încrederea dintre puterile statului serveşte mai bine interesele cetăţenilor", a declarat Cătălin Predoiu.
Oficialul britanic a apreciat rezultatele României, în special în ceea ce priveşte reforma Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a asigurat de continuarea bunelor relaţii bilaterale dintre România şi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu