Urmărește emisiunea live


Ministrul grec de Finanțe, despre prăbușirea zonei euro

bani-euro
bani-euro

Zona euro se va prăbuşi dacă Grecia va fi obligată să părăsească uniunea monetară, întrucât mai multe ţări membre vor urma statul elen, nemaiputând plăti datoriile publice în condiţiile actuale, a declarat ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, pentru televiziunea italiană RAI.

"Zona euro este fragilă, este precum construirea unui castel din cărţi de joc. Dacă scoţi Grecia, celelalte cărţi se vor prăbuşi", a afirmat Varoufakis, informează Mediafax.

Ministrul grec de finanţe consideră că blocul euro se confruntă cu riscurile fragmentării şi "deconstrucţiei", dacă ţările membre nu conştientizează faptul că atât guvernul elen, cât şi alte state nu sunt capabile să plătească datoria în condiţiile actuale.

În acest sens, Varoufakis a cerut respingerea politicilor de austeritate la nivel întregii uniuni monetare şi iniţierea unui nou program de investiţii finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii.

CITEȘTE ȘI: Guvernul Merkel spulberă planul Tsipras: Ștergerea datoriei, exclusă

"I-aş avertiza pe toţi cei care iau în considerare scoaterea Greciei din zona euro, pentru că acest lucru este foarte periculos. Cine va urma după noi? Portugalia? Ce se va întâmpla când Italia va descoperi că este este imposibil să continue regimul de austeritate?", a declarat Varoufakis.

Ministrul grec a apreciat datoria Italiei ca "nesustenabilă" şi a povestit că mai mulţi oficiali italieni s-au arătat solidari cu politica împotriva austerităţii a guvernului elen şi că, mai mult decât atât, aceştia se tem de intrarea Italiei în incapacitate de plată.

Ministrul italian al economiei, Carlo Padoan, a reacţionat la comentariile lui Varoufakis, pe care le-a catalogat drept "deplasate" şi a afirmat că datoria Italiei este "solidă şi sustenabilă".

Datoria publică a Greciei, care se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, este cea mai mare din zona euro, fiind urmată de cea a Italiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel