Ministrul Fondurilor Europene, amenințat cu cererea demisiei!

Asociația pentru Implementarea Democrației îl amenință cu cererea demisiei pe ministrul Fondurilor Europene, dacă acesta nu-și va ține promisiunile făcute, luni, în cadrul unei întâlniri.

"Mulțumim, pe această cale, Grupului Parlamentar al PNL care a facilitat această întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, având în vedere lipsa de receptivitate a conducerii Ministerului față de solicitările CNMR în acest sens.

Discuțiile au fost deschise de ministrul Fondurilor Europene cu prezentarea unei Informări privind activitatea desfășurată pentru perioada de programare 2007-2013.

La rândul ei, Coaliția a solicitat Ministrului prezentarea unui grafic asumat privind:

– lansarea ghidurilor de consultare pentru toate programele operaționale gestionate de Ministerul Fondurilor Europene,
– lansarea call-urilor de proiecte,
– evaluarea proiectelor și perioada de contractare.

Președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a precizat delegației MFE că perioada lungă scursă din actualul cadru financiar afectează atât bugetul de stat, cât și cetățenii României în mod direct din cauza întârzierilor provocate de lipsa ghidurilor de finanțare, întârzieri produse atât din vina actualului, cât și a fostului Guvern.
De asemenea, CNMR a solicitat ministrului Fondurilor Europene explicații cu privire la întârzierile considerabile în ceea ce privește aprobarea Normelor metodologice necesare completării cadrului legal cuprins în OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Astfel, membrii CNMR au solicitat Ministrului oferirea unui termn clar pentru promulgarea acestor norme metodologice, conform comunicatului de presă emis de către Guvernul României urmare a ședintei de Guvern din data de 3 februarie 2016.

Totodată, CNMR a solicitat imperativ ministrului Fondurilor Europene respectarea tuturor angajamentelor asumate prin OUG 40/2015, menite să simplifice absorbția fondurilor structurale, propuse de către societatea civilă.

CNMR a solicitat ministrului Fondurilor Europene receptivitate față de solicitările beneficiarilor și urgentarea procedurilor birocratice pentru absorbția fondurilor structurale, în procesul de realizare a acestor proceduri propunând MFE consultări periodice cu grupurile de beneficiari reprezentativi, deoarece aceștia pot oferi expertiza necesară pentru evitarea greșelilor din perioada de programare 2007-2013.

Ministrul Răducu și-a asumat următoarele:

1. Publicarea în Monitorul Oficial a Normelor metodologice necesare completării cadrului legal cuprins în OUG 40/2015 până la sfârșitul acestei săptămâni.
2. Finalizarea programului electronic MySmis și lansarea primului ghid în consultare pentru Programul Operațional Capacitate Umană (POCU) până la sfârșitul lunii martie a.c.
De asemenea, ministrul Fondurilor Europene și-a asumat lansarea în consultare și contractare în anul 2016 a aproximativ 50% din totalul alocat POCU.
3. Respectarea întocmai a prevederilor OUG 40/2015 realizate și cu sprijinul societății civile (ex: asigurarea ofițerului de proiect, rambursarea în maximum 20 de zile, etc).
4. Întâlniri periodice cu membrii Parlamentului și societatea civilă și receptivitate maximă față de aceștia.

"În parteneriat cu Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaților, dar și în baza Acordului de parteneriat între Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) și Camera Deputaților, CNMR a avut luni, 15 februarie 2016, o întâlnire de lucru, la sala de ședințe a Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților, cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

La finalul întâlnirii, CNMR a atras din nou atenția asupra întârzierilor semnificative și a efectelor asupra bugetului statului român și cetățenilor României, precizându-i ministrului Fondurilor Europene că se vede nevoită să-i ceară demisia în măsura în care aceste angajamente nu vor fi respectate.

În cadrul întâlnirii, membrii CNMR au constatat, din păcate, o stare de inconsecvență și incoerență în prezentarea și asumarea obiectivelor MFE pentru cadrul financiar 2014-2020, exemplu în acest sens fiind anunțul Guvernului României urmare a ședinței de Guvern din data de 3 februarie 2016 cu privire la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 40/2015 și nepublicarea acestora în Monitorul Oficial până astăzi.

Mai mult, membrii CNMR au solicitat Ministrului Răducu să precizeze cine va suporta vinovăția pentru depășirea termenului legal în elaborarea și aprobarea Normelor metodologice, precum și pentru lansarea cu întârziere a ghidurilor.

Cu toate acestea, CNMR își exprimă încrederea că Ministrul Aura Răducu, împreună cu echipa sa, va respecta angajamentele asumate în fața celor prezenți, exprimându-și totodată disponibilitatea de a oferi MFE toată expertiza necesară pentru finalizarea întregului cadru legislative necesar implementării perioadei de programare 2014-2020.

La întâlnirea de astăzi au participat Liderul Grupului Parlamentar al PNL, Eugen Nicolăescu, Viceliderul Mircea Toader, deputați din cadrul Grupului Parlamentar al PNL și membri ai CNMR.

Din delegația Ministerului au mai făcut parte Secretarii de Stat Ciprian Cătălin Necula și Emanoil Radu Dascălu", se arată într-un comunicat de presă a Asociației pentru Implementarea Democrației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel